24.2.08

Το γαλλικό Συνταγματικό Συμβούλιο επικύρωσε την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου τη δημιουργία ειδικών κέντρων κράτησης για τους επικίνδυνους εγκληματίες, οι οποίοι θα έχουν προηγουμένως καταδικασθεί σε ποινή μεγαλύτερη των δεκαπέντε ετών. Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, τα άτομα αυτά θα μπορούν να τοποθετούνται στα ανωτέρω κέντρα μετά την έκτιση της ποινής τους για χρονική περίοδο, η οποία μπορεί να ανανεώνεται εις το διηνεκές. To Συνταγματικό Συμβούλιο θεώρησε ότι δεν αντίκειται στο γαλλικό Σύνταγμα η δυνατότητα παράτασης επ΄αόριστο της ποινής. Ωστόσο, η ανώτατη δικαστική αρχή της Γαλλίας δεν επέτρεψε την άμεση εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου, πράγμα που επιθυμούσε διακαώς ο Γάλλος πρόεδρος και η υπουργός δικαιοσύνης Ρασιντά Ντατί.

Ο νόμος αυτός σηματοδοτεί τη στροφή της γαλλικής ποινικής πολιτικής προς το μοντέλο της « κοινωνικής άμυνας », ισχύον ήδη σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Γερμανία. Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, η επικινδυνότητα του ατόμου κρίνεται περισσότερο με βάση δεδομένα επιστημονικά παρά δικαστικά, ενώ ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην εν δυνάμει επικινδυνότητα του εγκληματία, η οποία επιβεβαιώνεται από τους ειδικούς πριν να επικυρωθεί από τον δικαστή. Ενδιαφέρον είναι ότι σύμφωνα με το Συνταγματικό Συμβούλιο, το μέτρο αυτό δεν αποτελεί ποινή. Δεν είμαι βέβαιος ότι το Ευρωπαϊκό δικαστήριο δικαιωμάτων του ανθρώπου θα συμφωνήσει σε αυτό το σημείο με το γαλλικό δικαστήριο. Αξιοσημείωτο επίσης ότι ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε μετά την έκδοση της απόφασης τη γνώμη του προέδρου του Αρείου Πάγου σχετικά με πιθανούς τρόπους άμεσης εφαρμογής του νόμου. Άρειος Πάγος εναντίον Συνταγματικού Συμβουλίου;

Πηγή: Le Monde, 22.2.2008

4 comments:

Anonymous said...

Καλώς σας ξαναβρήκαμε! Μας είχατε λείψει.

Anonymous said...

Μήπως επιστρέφουμε σε παλαιότερες θεωρίες περί δικαίου επικινδύνων προσωπικοτήτων; Ο φόβος μου είναι πως και για τη διάγνωση της επικινδυνότητας ενδέχεται να ξαναβγούν από το χρονοντούλαπο ανατριχιαστικές θεωρίες προσωπικότητας.

Anonymous said...

Από το χρονoντούλαπο της Ιστορίας;

Anonymous said...

Της υστερίας.