2.3.12

Καλή ιδέα για την αποτελεσματική εφαρμογή της ΕΣΔΑ!

Η τουρκική εφημερίδα Zaman φιλοξενεί άρθρο στο οποίο αναφέρεται ότι λόγω του αυξημένου αριθμού παραβιάσεων της ΕΣΔΑ το 2011 από τη γείτονα χώρα, η πολιτική ηγεσία θα λάβει μέτρα. Ένα από αυτά πιθανόν θα είναι η λήψη υπ΄όψιν από το Συμβούλιο προαγωγών δικαστών της σωστής εφαρμογής της ΕΣΔΑ από τους δικαστικούς λειτουργούς. Έτσι, στην περίπτωση που δικαστής ή εισαγγελέας προβαίνει σε κρίση της διαφοράς χωρίς να λαμβάνει υπ΄όψιν του τη σχετική νομολογία του ΕΔΔΑ, αυτό θα είναι στοιχείο επιβαρυντικό κατά την κρίση του από το προαναφερθέν όργανο. Δεν είναι και άσχημη ιδέα. Μήπως πρέπει να τη σκεφτούμε και για τα καθ΄ημάς; Λίγα προβληματάκια βλέπω βέβαια στην εφαρμογή της. Πώς δηλαδή θα κρίνεται ότι ο δικαστής δεν ακολούθησε τη νομολογία του ΕΔΔΑ;  Λες και αυτή είναι πάντοτε ξεκάθαρη, για να ξέρει ο δύσμοιρος εθνικός δικαστής τι να κάνει! Άσε που οι δικοί μας δικαστές αναμασούν την καραμέλα ότι είναι υποχρεωμένοι σε εφαρμογή του Συντάγματος και όχι της ΕΣΔΑ. Έτσι, έτσι, σαν να ζούμε αποκλεισμένοι στο χωριουδάκι μας. Φαντάζομαι τι έχει να γίνει έτσι και κατέβει το υπουργείο Δικαοσύνης με ανάλογη πρόταση. Ε, ρε γλέντια!

4 comments:

Αθ. Αναγνωστoπουλος said...

Άλλο δεν έλαβε υπόψιν την ΕΣΔΑ, άλλο δεν ακολούθησε την νομολογία του ΕΔΔΑ.

Διαφορετικά πράγματα. Πολύ διαφορετικά.

Άλλωστε, οι δικαστές ως επιστήμονες και ως δημόσιοι λειτουργοί δεν υποχρεούνται να ακολουθήσουν καμία νομολογία. Ούτε του Αρείου Πάγου ούτε κανενός δικαστηρίου, πρωτευουσιάνικου ή όχι.

lex and the city said...

Έυτυχώς ή δυστυχώς, η ΕΣΔΑ είναι η νομολογία του ΕΔΔΑ. Έτσι, νομίζω ότι είναι πιο ακριβές να μιλάμε για δίκαιο της ΕΣΔΑ. Δεν ξέρω αν κάνω λάθος, αλλά νομίζω ότι οι πολιτικοί/ποινικοί δικαστές φέρουν πειθαρχική ευθύνη όταν δεν αφαρμόζουν τη νομολογία του Αρείου Πάγου. Τώρα, για το ΕΔΔΑ, ας το αφήσουμε, θα έπεφτε πανικός αν είχαν τέτοια υποχρέωση!

Αθ. Αναγνωστoπουλος said...

Σαν να λέμε ότι Αστικός Κώδικας είναι η αρεοπαγιτική νομολογία; Μπα.

Για να μην αναφέρω περιπτώσεις όπου το χωριάτικο δικαστήριο προσφέρει μεγαλύτερη προστασία των ατομικών δικαιωμάτων από κάτι πρωτευουσιάνους που ξέρω.

lex and the city said...

Δεν είναι το ίδιο. Οι διατάξεις που κατοχυρώνουν ατομικά δικαιώματα είναι πολύ πιο γενικές από τον Αστικό Κώδικα. Άρα, η ερμηνεία τους είναι συστατικό στοιχείο του περιεχομένου τους. Κάτι σαν το Σύνταγμα.
Το χωριάτικο δικαστήριο σίγουρα μπορεί να προσφέρει ευρύτερη προστασία. Αλλα μην ανησυχείς, και το ΕΔΔΑ χωριάτικο είναι, εκεί που βρίσκεται στην άκρη της Γαλλίας...