Λοιπόν, τις επόμενες μέρες θα ανεβάσω σχολιάκια για τις τελευταίες αποφάσεις του Στρασβούργου πριν από τις διακοπές. Θα έχω και ψιλοεπισκόπηση των βασικότερων ελληνικών αποφάσεων για το πρώτο εξάμηνο. Γι’ αυτό... μη χαθείτε!
Αποφάσεις για συνθήκες κράτησης
ΕΔΔΑ, Sulejmanovic v. Italy, (απόφαση 16.7.2009, προσφυγή no. 22635/03)
Τον προσφεύγοντα τον είχαν μπουζουριάσει σε κελί, το οποίο μοιραζόταν με άλλους κρατούμενους. Αναλόγως με την ώρα της ημέρας, ο ελεύθερος γι΄αυτόν χώρος κυμαινόταν από 3,24 με 5,40 τετραγωνικά μέτρα. Μέχρι και ποδόσφαιρο έπαιζε δηλαδή. Το ενδιαφέρον της απόφασης είναι ότι σημειώνει μεν πως σύμφωνα με την Επιτροπή για την πρόληψη των βασανιστηρίων και της εξευτελιστικής μεταχείρισης, το ελάχιστο εμβαδόν που πρέπει να αντιστοιχεί σε κάθε κρατούμενο ανέρχεται σε 7 τετρ. μέτρα, δέχεται δε ότι εν προκειμένω ο κρατούμενος βρισκόταν σε καθεστώς κράτησης αρκετά χαλαρό. Μπορούσε να βρίσκεται έξω από το κελί του για 9 περίπου ώρες την ημέρα, να κόβει βόλτες, να παίζει πινγκ-πονγκ, ενδεχομένως και να γκομενίζει (αυτό το τελευταιο δεν το λέει το δικαστήριο αλλά το υποψιάζομαι εγώ). Άρα, το ΕΔΔΑ δέχεται ότι οι συνθήκες κράτησης ήταν ανεκτές και καταλήγει σε μη παραβίαση του άρθρου 3.
ΕΔΔΑ, Khider c. France (απόφαση 9.7.2009, προσφυγή no. 39964/05)
Είναι η πρώτη απόφαση που ασχολείται, υπό το πρίσμα του άρθρου 3, με το ζήτημα των συνεχών μεταγωγών από τη μια φυλακή στην άλλη, ατόμου το οποίο βρισκόταν υπό προσωρινή κράτηση. Το ΕΔΔΑ δέχεται ότι οι γαλλικές σωφρονιστικές αρχές το παραξήλωσαν, αφού ο προσφεύγων μεταφέρθηκε, για λόγους ασφαλείας, σε διαφορετικά σωφρονιστικά καταστήματα δεκατέσσερις φορές μέσα σε διάστημα επτά ετών. Όταν αποφυλακισθεί, με το καλό, θα μπορεί να γράψει οδηγό για σωφρονιστικό τουρισμό στη Γαλλία. Το δικαστήριο δέχθηκε ότι ο υψηλός αριθμός των μεταγωγών είχε αρνητικές συνέπειες στην ψυχική υγεία του κρατουμένου, αφού η προσαρμογή του σε κάθε νέα φυλακή ήταν δυσχερής, η επικοινωνία με την οικογένειά του καθίστατο ολοένα και πιο δύσκολη, ενώ, τέλος, ήταν πρακτικώς αδύνατο να εφαρμοσθεί αποτελεσματική ιατρική αγωγή (έπασχε και από κάποια ψυχολογικά προβλήματα). Παραβίαση του άρθρου 3.
Please find below a new selection of recently published scholarship on the
European Convention on Human Rights and its Court. Enjoy reading!
* Andreas Hö...
3 days ago
No comments:
Post a Comment