16.2.12

Να σεβαστεί κανείς ή να μη σεβαστεί (τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ);



Οι Βρετανοί έχουν σαλτάρει εντελώς τελευταία με το Ευρωπαϊκό δικαστήριο δικαιωμάτων του ανθρώπου. Όσο αυτό έβγαζε αποφάσεις καταδικάζοντας παρακατιανές χώρες, όπως Τουρκία, Ρωσία, άντε και Ελλάδα, για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ήταν καλά. Όταν οι καταδίκες αφορούν τους ίδιους, στυλώνουν τα πόδια, διότι αυτοί δεν είναι όπως οι υπόλοιποι. Έχουν δικαιοσύνη, όχι σαχλαμάρες. Εντάξει, για να μην υπερβάλλουμε, δεν νομίζω ότι μπορεί να συγκριθεί η ποιότητα του δικαιοδοτικού συστήματος της Μ. Βρετανίας με τη Ρωσία ή την Ελλάδα, αλλά λίγο λιγότερο τουπέ δεν βλάπτει.

Δεν ξέρω γιατί, αλλά αυτή η υπόθεση με τον Abu Qatada πολύ μου αρέσει. Ο τύπος, μουσουλμάνος κληρικός, από τους φανατικούς μπλεγμένος και στην 9/11, βρισκόταν υπό έκδοση από τη Μ. Βρετανία στην Ιορδανία. Είχε καταδικασθεί in absentia στην Ιορδανία για συμμετοχή σε τρομοκρατικές πράξεις. Οι αρχές της Ιορδανίας ζητούσαν διακαώς την έκδοσή του, για να δικασθεί εκ νέου για τρομοκρατικές πράξεις. Το ΕΔΔΑ όμως στα μέσα Ιανουαρίου απαγόρευσε την έκδοσή του. Θεώρησε, για πρώτη φορά στη νομολογία του, ότι ο προσφεύγων διέτρεχε τον κίνδυνο να καταδικασθεί βάσει μαρτυρικών καταθέσεων που θα είχαν ληφθεί μέσω βασανιστηρίων από τις ιορδανικές αρχές. Κάτι τέτοιο θα παραβίαζε το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ.

Στη Μ. Βρετανία έχει γίνει χαμός με την Abu Qatada. Επειδή είναι της μόδας να τα βάζουν με το ΕΔΔΑ, έχουν ξεσηκωθεί αρκετοί, συμπεριλαμβανομένων κοκορόμυαλων πολιτικών, και λένε ότι δεν νομιμοποιείται το ΕΔΔΑ να υπαγορεύει στη Μ. Βρετανία, τη χώρα όπου ο ήλιος δεν δύει ποτέ, ποιον βρωμοτρομοκράτη μπορεί να ξαποστέλνει και ποιον όχι στις μπας κλας χώρες του τρίτου κόσμου.  Για να καταλάβετε, μέχρι και εφημερίδες, όπως η έγκριτη Sun, κάνουν δημοσκόπηση για να δουν πόσοι συμφωνούν να αψηφήσει η Μ. Βρετανία την απόφασει του ΕΔΔΑ και να στείλει τον παλαβό ιμάμη από κει που ήρθε. Άλλες βέβαια πιο σοβαρές φωνές επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο θα είχε επιπτώσεις στο προφίλ της Μ. Βρετανίας, ως χώρας που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου και υποτίθεται ότι συμμορφώνεται με τις αποφάσεις τις διεθνούς δικαιοσύνης. Το BBC είχε χθες ένα ενδιαφέρον άρθρο σχετικά.
Και άλλο ένα ενδιαφέρον άρθρο στο NewStatesman.
Προβλέπω μεγάλες πλάκες με τον Abu Qatada. Και είναι και ομορφάντρας!

No comments: