13.5.07

Ο λύκος που φυλάει τα πρόβατα



Την Πέμπτη που μας πέρασε η Σερβία ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το εν λόγω κράτος δεν διακρίνεται για τις επιδόσεις του στον τομέα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το αντίθετο μάλιστα. Σε ένα υποθετικό πρωτάθλημα κατοχύρωσης των ατομικών ελευθεριών μάλλον θα πήγαινε κατ΄ευθείαν για υποβιβασμό. Όχι ότι όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη του ιστορικού αυτού διεθνούς οργανισμού είναι Παναγίες σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό που τοποθετεί όμως τη Σερβία σε περίοπτη θέση ανάμεσα στους τελευταίους είναι τα γνωστά επιτεύγματα του σερβικού στρατού στο Σεράγεβο καθώς και η επίμονη άρνηση της νυν κυβέρνησης να συλλάβει τον στρατηγό Μλάντιτς και να τον παραδώσει προκειμένου να δικαστεί στη Χάγη.

Είναι περίεργο πάντως πως ούτε ένας από τους εκπροσώπους των 46 κρατών-μελών στο Συμβούλιο Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, όχι μόνο διαμαρτυρήθηκε αλλά ούτε καν έκανε νύξη για το γελοίο του πράγματος, να εκπροσωπείται δηλαδή ένας οργανισμός, ακρογωνιαίος λίθος του οποίου είναι η κατοχύρωση του κράτους-δικαίου και η προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, για τους επόμενους έξι μήνες από τη Σερβία. Κάτι σαν να βάζεις τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα.

Είναι όμως όντως περίεργο ; Αν κοιτάξουμε προσεκτικότερα θα διαπιστώσουμε ότι αυτή η σιωπή είναι αφ΄εαυτής εύγλωττη καθώς επιβεβαιώνει την εφαρμογή από τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης του γνωστού κανόνα του διεθνούς δικαίου « μεταξύ κατεργαραίων, ειλικρίνεια ». Με άλλα λόγια, τα σημαντικότερα από τα κράτη-μέλη του οργανισμού έχουν και τα ίδια αρκετές βρωμιές κάτω από το χαλάκι τους. Προτιμούν λοιπόν να σφυρίζουν αδιάφορα σε περιπτώσεις όπως αυτή της Σερβίας, από το να παίρνουν καταγγελτικές πρωτοβουλίες, οι οποίες όμως στο τέλος- τέλος μπορεί και να τους αναγκάσουν να πάρουν σκούπα και φαράσι στο ίδιος τους το σπίτι. Τί να πουν, έτσι, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία για τη Σερβία, όταν αυτά τα κράτη έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα της CIA για τη σύλληψη υπόπτων για τρομοκρατικές πράξεις και έκδοσή τους σε τρίτα κράτη, με σκοπό τον βασανισμό τους για λογαριασμό των ΗΠΑ ; Τί να πουν η Πολωνία και η Ρουμανία, στο έδαφος των οποίων η CIA είχε, κατά τα φαινόμενα, εγκαταστήσει μυστικά κέντρα κράτησης υπόπτων για τρομοκρατικές πράξεις ; Τι να πει και η Γαλλία, που διπλωματικώς υποστηρίζει αφρικανούς ηγέτες, υπεύθυνους για γενοκτονίες ;

Αλλά, βέβαια, τί να κάνει και το έρμο το Συμβούλιο της Ευρώπης, όταν μέλη του αποτελούν κράτη όπως η Ρωσία που το φτύνουν κατάμουτρα και το ίδιο υποκρίνεται ότι απλώς ψιχαλίζει ! Και δεν είναι μόνο η πεισματική άρνηση της Ρωσίας να επικυρώσει το 14ο Πρωτόκολλο, το οποίο θα επιτρέψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να ανταποκριθεί αποτελεσματικότερα στον τεράστιο όγκο ατομικών προσφυγών από το οποίο κατακλύζεται. Είναι περισσότερο η αδυναμία του Συμβουλίου της Ευρώπης να της τραβήξει το αυτί, όταν αυτό το κράτος βαρύνεται με σοβαρές παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης σχετικά με την Τσετσενία. Αντί το Συμβούλιο της Ευρώπης να απαιτεί ουσιαστική εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με την Τσετσενία, παρακολουθεί απλώς τη Ρωσία όχι μόνο να προστατεύει αλλά και να προάγει ιεραρχικώς τους αξιωματικούς, υπεύθυνους για πράξεις βασανιστηρίων, απαγωγές και δολοφονίες πολιτών σε αυτήν την περιοχή. Ακόμα και όταν Ρώσοι προσφεύγοντες στο ΕΔΔΑ δολοφονούνται με μαφιόζικο τρόπο, το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν κουνάει το δαχτυλάκι του. Ούτε μια ανακοίνωση δεν εκδόθηκε τον Μάιο του 2003, όταν ένοπλοι άνδρες εισέβαλαν στην οικία της Zura Bitieva, η οποία είχε ήδη προσφύγει στο ΕΔΔΑ παραπονούμενη για παράνομη στέρηση της προσωπικής της ελευθερίας καθώς και για υποβολή σε βασανιστήρια. Δολοφόνησαν την ίδια και τρία μέλη της οικογένειάς της.

Το πρόβλημα με το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ότι δεν αντιλαμβάνεται πως με τέτοια μαλθακή και ενδοτική συμπεριφορά υποσκάπτει το ίδιο το μέλλον του. Διότι, αλήθεια, ποιό είναι το status αυτού του οργανισμού σήμερα ; Εκτός από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο χαίρει παγκόσμιας αναγνώρισης, κανένας άλλος θεσμός του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν θα έλειπε από την πολιτική περιουσία της Ευρώπης αν το ίδιο έπαυε αύριο να υφίσταται. Η μόνη σημερινή αξία του Συμβουλίου της Ευρώπης στην ευρωπαϊκή σκηνή είναι το να διαδραματίζει μια μορφή πολιτικής συνείδησης της ευρύτερης Ευρώπης, υπενθυμίζοντας στα κράτη-μέλη αυτά που είναι ή όχι ανεκτά από ένα σύγχρονο κράτος-δικαίου. Η νυσταλέα του συμπεριφορά, όπως στην περίπτωση της Σερβίας, δεν κάνει τίποτε άλλο από το να ροκανίζει αργά αλλά σταθερά τα ίδια τα θεμέλιά του. Έτσι, κάποια μέρα, ο άνεμος των πολιτικών αλλαγών θα το συμπαρασύρει σαν πύργο με τραπουλόχαρτα.

Ο νυν γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο βρετανός Terry Davis, υποστηρίζει βέβαια ότι με την ανάληψη της προεδρίας από τη Σερβία, η χώρα αυτή εκτίθεται περισσότερο στα μάτια της κοινής γνώμης, προσελκύει τα φώτα της δημοσιότητας και καλείται έμμεσα να λογοδοτήσει. Μπορεί. Όπως όμως εύστοχα λέει ο George Monbiot σε σχετικό άρθρο του στον Guardian, με την ίδια λογική θα έπρεπε να γίνει και ο Robert Mugabe ο επόμενος επί κεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας.

Black pig

16 comments:

Anonymous said...

Άκρως ενδιαφέρον και επίκαιρο όπως πάντα το άρθρο σας, αγαπητό "μαύρο γουρουνάκι"! Να υποθέσω ότι η στάση των διεθνών οργανισμών ήταν πάντοτε σύμφωνη με τη διδαχή "ο αναμάρτητος τον λίθον βαλέτω". Ή μήπως έχετε διαπιστώσει πολλές φορές στην ιστορία τους, πρόσφατη ή παλαιότερη, αποτελεσματική συμβολή στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους-δικαίου; Για να μη μιλήσουμε για επεμβάσεις υπαγορευόμενες από την εκάστοτε πολιτική των ισχυρών μελών τους ή από άλλου είδους σκοπιμότητες.Για την αποτελεσματικότητα ή τουλάχιστον την ενεργοποίηση των θεσμικών δυνατοτήτων και μηχανισμών, που διαθέτουν για τη συμμόρφωση των "παρανομούντων" κρατών, τα αναφέρατε εσείς με εξαιρετικά γλαφυρό τρόπο.
Έστω και αν ξεκινούν με τις καλύτερες των προθέσεων, τελικά και τα διεθνή όργανα καταλήγουν να γίνονται εικόνα των κρατών, που συμμετέχουν σε αυτά, και δυστυχώς να τους μοιάζουν. Απλώς όταν αρχίσουν να καταρρέουν οι χάρτινοι πύργοι, φοβάμαι ότι θα βρεθούμε σε πολύ βαθιά πηγάδια ...
Μας τελείωσε νωρίς και ο Ιντι Αμίν Νταντά, διαφορετικά θα μπορούσε να είχε αναλάβει Γενικός Γραμματέας του Ο.Η.Ε ...

lex and the city said...

"ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω"

Μήπως δεν είναι για τους ίδιους λόγους που η διακρατική προσφυγή ενώπιον του ΕΣΔΑ έχει πέσει σε αχρησία? Τι περισσότερο χρειάζεται για να δικαιολογηθεί μια διακρατική προσφυγή κατά της Ρωσίας, η οποία επιδίδεται σ'ένα πολύπλευρο και συστηματικό αγώνα καταπάτησης κάθε είδους θεμελιώδους δικαιώματος? Ωστόσο κανένα κράτος δε θέλει να αναμειχθει σε τέτοιου είδους περιπέτειες. Από την άλλη βέβαια, αναρωτιέται κανείς τι αποτελέσματα θα έφερνε μια τέτοια προσφυγή? Αν λάβουμε υπόψη μας τις διακρατικές προσφυγές κατά της Τουρκιάς για στην υπόθεση της Κύπρου, με λύπη θα διαπιστώσουμε ότι ουσιαστικά τίποτα δε βελτιώνεται. Το Δικαστήριο η το Συμβούλιο της Ευρωπης δε μπορουν να δωσουν λυσεις σε τετοιου ειδους ευαισθητα πολιτικα ζητηματα. Ωστοσο, υπαρχει μια διαφορα αναμεσα την αδυναμία επίλυσης και την υποκρισία. Στην περίπτωση της Κύπρου, τοσο τα κρατη οσο και το Συμβουλιο της Ευρωπης πηραν θεση και καταδικασαν ευθεως την Τουρκια ακομα κι αν γνωριζαν οτι αυτο δεν ειναι αρκετο για να λυσει το προβλημα. Αντιθετα, στην περιπτωση της Τσετσενιας, τα ευρωπαικα κρατη εθελοτυφλουν μπροστα σε πολύ σοβαρές παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης.

Κατα την ταπεινη μου αποψη, η υποκρισια ενεχει πολλαπλους κινδυνους.

Renard Prechant

Unknown said...

Αγαπητέ black pig,

Αυτή τη φορά νομίζω ότι κάπου έχασες το αληθινό point της ιστορίας. Και, βέβαια, λογικό είναι, μετά, να καταλήγεις σε αυθαίρετα συμπεράσματα, που, αν μη τι άλλο, αδικούν την εξαιρετική εικόνα που εμείς, οι πιστοί σου blogίστες έχουμε, τόσο καιρό τώρα, αποκομίσει.

Άκου λοιπόν την πραγματική ιστορία: Η Σερβία ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης όχι βέβαια λόγω της επιδόσεώς της στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αλλά λόγω της Marija Serifovic.

Κι αν αυτό το όνομα δεν σου λέει τίποτε, μάθε ότι η εν λόγω Σέρβα κυρία κατέκτησε, το Σάββατο που μας πέρασε, την πρώτη θέση στον έγκριτο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, με το άσμα "Molitva" ("Prayer" για την απίθανη περίπτωση που κάποιος φίλος δεν ξέρει σέρβικα).

Νικώντας, μεταξύ άλλων, τις επίσης δημοκρατικές, και, ως εκ τούτου, υποψήφιες για την ανάληψη της προεδρίας του εν λόγω οργανισμού, χώρες της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Βουλγαρίας και της Λευκορωσίας.

Μαζί, δυστυχώς, και της Ελλάδας, αν και το άσμα "Yassou Maria" του συμπατριώτη Sarbel ήταν κλάσεις ανώτερο (πάλι οι μεγάλες δυνάμεις μας αδίκησαν).

Πώς συνδυάζονται αυτά τα δύο; Μα, είναι απλό. Η Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, από δω και στο εξής, θα πηγαίνει στη χώρα που θα κερδίζει την πρώτη θέση στη Eurovision. Κι αυτό θα αποτελεί πρώτης τάξεως κίνητρο, αν όχι να προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, πάντως για να αποκτήσει, επιτέλους, η Ευρώπη, μουσική συνείδηση.

Anonymous said...

Εγώ προτείνω να κάνουμε καλλιστεία. Ούτως ή αλλως την έχουμε χάσει την ουσία, ας φροντίσουμε τουλάχιστον για την αισθητική απόλαυση ...

Anonymous said...

Για τα διεθνή είναι κάπως "πεσμένο" το ενδιαφέρον ή είναι απλώς ιδέα μου;

lex and the city said...

raven

Μάλλον έχεις δίκιο... Λίγο η ζέστη και ο ήλιος, έπεσαν βαρεία τα περί της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης!

Renard Prechant

Anonymous said...

Δεν ξέρω αν η μικρή συμμετοχή στην συζήτηση μαρτυρά την έλλειψη ενδιαφέροντος του blog για ζητήματα διεθνούς πολιτικής. Εμένα μου φαίνεται ότι ο καταγγελτικός λόγος δεν αφήνει πολλά περιθώρια για συζήτηση: αν συμφωνείς δεν έχεις τίποτε άλλο να προσθέσεις. Το συμπέρασμα άρα είναι ότι δεν διαφωνεί κανείς με όσα έγραψε το μαύρο γουρουνάκι.
Σε κάθε περίπτωση, σημειώνω ότι δεν με βρίσκει σύμφωνη η πλήρης απαξίωση του Συμβουλίου, διότι δεν είναι αυτονόητο στις μέρες μας ότι ένας διεθνής οργανισμός μπορεί να διαδραματίζει τον ρόλο για τον οποίο έχει συγκροτηθεί, πολύ δε λιγότερο να λειτουργεί έστω ως "πολιτική συνείδηση" της Ευρώπης.

Anonymous said...

Αγαπητή "αλεπουδίτσα",
Λες να ευθύνεται ο καιρός για το μειωμένο ενδιαφέρον; Πάντως στην Ελλάδα έχει ήδη πέσει αρκετά η θερμοκρασία, άρα υπάρχει ακόμα ελπίδα ...
Αναφορικά με το σχόλιό σου "Νίτσα" νομίζω ότι εκεί ακριβώς είναι το πρόβλημα για τους διεθνείς οργανισμούς γενικότερα και το Συμβούλιο ειδικότερα: Ο ρόλος, που δεν μπορούν πλέον να διαδραματίσουν ...

Anonymous said...

"Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ'αγόρι μου" για να θυμηθούμε και άλλο γιουροβιζιονικό άσμα περασμένων δεκαετιών ...
Μήπως πρέπει να αρχίσετε τότε με θέματα "παραλίας" για να κερδίσετε το θερμόπληκτο κοινό;

Anonymous said...

Εύγε στην mad cow που αν και βρίσκεται σε κάποιο εξωτικό νησί και απολαμβάνει κρασί κ.λπ. ασχολείται με το blog. Εμείς οι υπόλοιποι ζούμε το πρώτο φθινόπωρο του έτους, η παραλία είναι πολύ μακριά και οι διεθνείς οργανισμοί ακόμη μακρύτερα.
'Οσον αφορά το σχόλιό σου raven, θα ήθελα να διευκρινίσω πως θεωρώ θετικό το γεγονός ότι οι εν λόγω οργανισμοί υπάρχουν και παίζουν έστω ένα ρόλο πολιτικής συνείδησης της ευρώπης. Τώρα, αν θα μπορούσαν κιόλας να εξυπηρετήσουν με λιγότερο προσχηματικό τρόπο τους τους σκοπούς για τους οποίους συστήθηκαν, θα ήταν ακόμη καλλίτερο για τον σύγχρονο κόσμο. Σε κάθε περίπτωση δεν βρίσκονται στο απυρόβλητο.

Anonymous said...

"Νίτσα", με παρεξηγήσατε!
Απλώς παρασύρθηκα από το σχόλιο της "αλεπουδίτσας" για τον ήλιο και τη ζέστη ως αίτια της "ερημιάς" και θυμήθηκα το γνωστό άσμα! Μακάρι να ήμουν σε παραλία με κρασί κλπ ! Η μόνη όαση στην καθημερινότητά μου είναι το εξαιρετικό αυτό blog!
Για την κρίση τω διεθνών θεσμών τί άλλο να πω εγώ; Νομίζω ότι η διεθνής κατάσταση αρκεί από μόνη της για να μας προβληματίσει ..

Anonymous said...

Μακάρι να σας είχα παρεξηγήσει mad cow, θα ήταν καλλίτερα για σας, θα αποφεύγατε και τις κακές συναναστροφές.

Το μαύρο γουρουνάκι σε ποιόν βούρκο να κυλιέται άραγε;

Anonymous said...

@ "Νίτσα"

Μακάρι δεν λέτε τίποτα!
Λέτε να αναζητήσω και εγώ κανέναν βούρκο ?

Anonymous said...

Αυτός ο "λύκος" ως θέμα δεν "γέρασε" κάπως; Αφήστε που σκιάζομαι κάθε φορά, που βλέπω τον τίτλο ...

Αλήθεια, το "μαύρο γουρουνάκι" πού
χάθηκε;Δεν πιστεύω να κιδυνεύει και αυτό από κάποιον "κακό λύκο"...

Anonymous said...

Ποιός έχει πικράνει το "γουρουνάκι" και έχει εξαφανισθεί; Αν υποψιαστώ ότι το blog έχασε τον στυλοβάτη του ...

Anonymous said...

Υπάρχει ακόμα εδώ κανείς;
Αν υπάρχει, τότε του απευθύνω θερμή παράκληση να γράψει κάτι. Ας γράψει για τον "καλό λύκο", τα "τρία λυκάκια", έστω και για τον "λύκο της στέπας"...