24.1.09

Νέες, ωραίες και ενδιαφέρουσες



ΕΔΔΑ, Güveç v. Turkey, 20.1.2009
Άρθρο 3- φυλάκιση ανηλίκου σε φυλακές για ενηλίκους


Ο προσφεύγων, κουρδικής καταγωγής, συνελήφθη σε ηλικία δεκαπέντε ετών με την κατηγορία ότι ήταν μέλος του PKK. Τοποθετήθηκε σε φυλακές για ενηλίκους, όπου και παρέμεινε για διάστημα πέντε ετών (είχε καταδικασθεί σε οκτώ χρόνια φυλάκιση). Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του, υποβλήθηκε σε βασανιστήρια (φάλαγγα, ηλεκτροσόκ)και επιχείρησε αρκετές φορές να αυτοκτονήσει.
Είναι η πρώτη απόφαση όπου το ΕΔΔΑ καταλήγει σε παραβίαση του άρθρου 3, διαπιστώνοντας ότι η φυλάκιση ανήλικου σε σωφρονιστικό κατάστημα για ενήλικους αποτελεί εξευτελιστική μεταχείριση.

ΕΔΔΑ, Sud Fondi Srl and others v. Italy, 20.1.2009
Άρθρο 7- έννοια της «ποινής» και του «νόμου»


Η υπόθεση αφορά την κατάσχεση ακινήτων που ανήκαν στις προσφεύγουσες εταιρείες για οικοδόμησή τους, ενώ η περιοχή όπου τα οικόπεδα βρίσκονταν είχε κηρυχθεί ως «ιδιαιτέρου κάλλους». Η κατάσχεση διατάχθηκε από τα ποινικά δικαστήρια παρά το γεγονός ότι οι ίδιες οι εταιρείες δεν είχαν καταδικασθεί ποινικώς.
Η απόφαση εμβαθύνει στην έννοια της «ποινής» κατά το άρθρο 7 της Σύμβασης και δέχεται ότι για να θεωρηθεί αυτή ως νόμιμη θα πρέπει να «υφίσταται δεσμός διανοητικής φύσης, που θα επιτρέπει να εντοπισθεί το στοιχείο της ευθύνης στην αξιόποινη συμπεριφορά του δράστη».

ΕΔΔΑ, Csánics v. Hungary, 20.1.2009
Άρθρο 10- Καταδίκη συνδικαλιστή για τις διατυπωθείσες απόψεις του σχετικά με διευθυντή επιχείρησης


Ο προσφεύγων ήταν σημαίνων συνδικαλιστής και εν μέσω απεργιών και κοινωνικής αναταραχής διατύπωσε την άποψη ότι τα εργατικά δικαιώματα των υπαλλήλων μιας εταιρείας είχαν καταπατηθεί λόγω της απάνθρωπης συμπεριφοράς της διοίκησης της συγκεκριμένης εταιρείας. Για τις απόψεις αυτές καταδικάσθηκε από τα ουγγρικά δικαστήρια για δυσφήμηση του γενικού διευθυντή της εταιρείας.
Η απόφαση είναι ενδιαφέρουσα όχι αποκλειστικά και μόνο διότι το ΕΔΔΑ βρίσκει παραβίαση του άρθρο 10 αλλά βασικά διότι εφαρμόζει την υφιστάμενη νομολογία του σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης στο πλαίσιο των εργατικών διαφορών. Θεωρεί δε ότι τέτοιου είδους αντιδικίες, όταν έχουν λάβει ιδιαίτερη έκταση, αφορούν άμεσα το δημόσιο ενδιαφέρον.

7 comments:

Anonymous said...

Έχετε πάρει φόρα βλέπω! Μπράβο σας, γιατί είστε ενδιαφέρων προορισμός στο χάος του διαδικτύου!

Anonymous said...

Etsi. Mporeite na eponomasteite kai butcher shop. Ehei wraia loukanikakia.

Anonymous said...

Προτιμώ τις "σαρδέλες", γιατί τα λουκανικάκια και τα λοιπά κρεατικά δεν περιλαμβάνονται στην διατροφή μου.

Υ.Γ.: Μήπως να βάλετε και διαφημίσεις. Τέτοια αναγνωσιμότητα κρίμα να πηγαίνει χαμένη ...

Anonymous said...

Όχι ειρωνείες παρακαλώ. Είμαστε πτωχοί πλην τίμιοι.

Anonymous said...

Ποιός σας ειρωνεύθημε;Απλώς δεν είμαι κρεατοφάγος ...

Anonymous said...

Γιατί βάζετε εισαγωγικά στις σαρδέλες; Δεν πρόκειται για πραγματικές σαρδέλες; Είναι απομίμηση;

Anonymous said...

Είναι το διπλανό μαγαζί του "butcher shop" ...