22.1.09

O Babis, η ανακοίνωση και το ΣτΕ



Σωστά τοποθετημένη, σε γενικές γραμμές, η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Ένωση δικαστικών λειτουργών Συμβουλίου της Επικρατείας. Υπογραμμίζει τα αυτονόητα, ότι δηλαδή ο δικαστικός έλεγχος των πράξεων της διοίκησης δεν μπορεί να εξαιρέσει τις περιπτώσεις λαοπρόβλητων διοικητικών πράξεων, όπως την απόφαση για κατασκευή εμπορικού κέντρου δίπλα σε ποδοσφαιρικό γήπεδο.

Θα μπορούσαν, ωστόσο, να λείπουν η δεύτερη παράγραφος στην οποία επισημαίνεται ότι η απόφαση της Επιτροπής Αναστολών δεν έκρινε επί της ουσίας της υποθέσεως αλλά διέταξε την αναστολή, για να μη δημιουργηθούν μη αναστρέψιμες καταστάσεις, όπως και η αποστροφή ότι «το ΣτΕ έχει απόλυτη επίγνωση της σοβαρότητας της υπόθεσης». Όχι ότι είναι καθ΄εαυτές λανθασμένες αυτές οι φράσεις αλλά νομίζω ότι η χρήση τους στο συγκεκριμένο κείμενο ήταν άστοχη. Ο καλοπροαίρετος αναγνώστης θα καταλάβαινε ότι η Ένωση περιγράφει απλώς το περιεχόμενο της απόφασης της Επιτροπής Αναστολών, για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις ως προς τις επιπτώσεις της και δηλώνει ότι διατηρεί την επαφή της με την πραγματικότητα. Ο κακοπροαίρετος αναγνώστης θα μπορούσε πάντως να θεωρήσει ότι η Ένωση αισθάνεται την ανάγκη να εξηγήσει τι ήταν αυτό που διέταξε η Επιτροπή Αναστολών, υπογραμμίζοντας ότι δεν προδικάζει τίποτα για το μέλλον. Δεν ήταν δε απαραίτητο να τονισθεί η επίγνωση της σοβαρότητας υπόθεσης, επειδή απλώς ασκείται ασφυκτική πίεση από πολιτικούς, αθλητικούς και δημοσιογραφικούς παραγοντοκάφρους. Το ΣτΕ έχει εξετάσει και θα εξετάσει υποθέσεις πολύ πιο σοβαρές από την προκείμενη. Δεν φαντάζομαι ότι είχε ή θα εκδώσει η Ένωση δικαστικών λειτουργών ανακοινώσεις τονίζοντας κάθε φορά την επίγνωση της κατάστασης…

Ασκείται πάρα πολύ πίεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπόθεση του Εμπορικού Κέντρου του Babis Vovos. Ίσως αυτό αντανακλάται αμυδρά και στη συγκεκριμένη ανακοίνωση. Νομίζω ότι τελικά η έκβαση της υπόθεσης θα έχει λιγότερη σημασία από τη γενικότερη στάση που θα ακολουθήσει το ίδιο το δικαστήριο απέναντι στο οργανωμένο κύμα αμφισβήτησης του ρόλου του και του ρόλου της δικαστικής εξουσίας στη σύγχρονη δημοκρατία. Όλοι αυτοί που πιστεύουν ότι ο Babis Vovos δεν εξαιρείται από τον έλεγχο της συνταγματικότητας, θα έπρεπε να αντιδράσουν.

4 comments:

Anonymous said...

Κάποιος να σας διαβάσει μόνο! Μήπως και υπάρξει ο αναγκαίος προβληματισμός για τα αυτονόητα...

Anonymous said...

Σ΄ευχαριστώ μοναδικέ μου αναγνώστη!

Anonymous said...

Δεν είναι μόνο ο ανώνυμος που σε διαβάζει αλλά και η νίτσα μαυρογούρουνε.

ΥΓ Ξέρω γιατί διαλέγεις πάντα αυτή τη φωτογραφία. Δεν θα σε αποκαλύψω ακόμη για να έχεις τον φόβο μου

Anonymous said...

Ναι, ξέρω τι εννοείς!!!