25.3.09

Η κουκούλα



Δεν είμαι ειδικός στα του Ποινικού δικαίου, αν και πάντοτε μου άρεσε αυτός ο κλάδος δικαίου, όποτε ίσως οι σκέψεις μου σχετικά με το ιδιώνυμο της κουκούλας να φαίνονται απλοϊκές. Προσωπικά δεν μου φαίνεται παράλογο να επιβάλλονται αυστηρότερες ποινές σε όσους συλλαμβάνονται να φθείρουν ξένη ιδιοκτησία ή να προκαλούν σωματική βλάβη φορώντας κουκούλα. Νομίζω ότι, ανεξαρτήτως της επικαιρότητας, η διάπραξη αυτών των αδικημάτων με κουκούλα, ή γενικώς με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, ενέχει ιδιαίτερη απαξία, προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα και δικαιολογεί την αυστηρότερη ποινή. Για όσους παρατηρούν ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα, διότι μπορεί να συλλαμβάνονται και άτομα που θα βρίσκονται κοντά στα επεισόδια και θα καλύπτουν το πρόσωπό τους για να προστατευθούν από τα καπνογόνα, η απάντηση είναι ότι υπάρχουν δικαστήρια για να διακρίνουν την ήρα από το στάχυ. Δεν μπορείς να θεωρείς εξ αρχής τον ποινικό δικαστή ως ηλίθιο…

Αυτό που με ενοχλεί προσωπικά είναι η επανάληψη για πολλοστή φορά του μοτίβου : το κράτος ποινικοποιεί συμπεριφορές ευκαιριακά, υπό το βάρος της πολιτικής επικαιρότητας και της κοινωνικής πίεσης. Το παρελθόν έχει τόσες πολλές φορές δείξει ότι η χάραξη αντιεγκληματικής πολιτικής υπό το βάρος των γεγονότων οδηγεί σε λάθος λύσεις. Διότι, εν προκειμένω, δεν χρειάζεται και πολύ μυαλό για να καταλάβει κανείς ότι, για να επιβάλλεις την ποινή, πρέπει πρώτα να συλλάβεις. Τα υπόλοιπα είναι για λαϊκή κατανάλωση. Επίσης, η μετατροπή του αδικήματος από πλημμέλημα σε κακούργημα είναι και αυτή υπερβολική και αδικαιολόγητη. Η λογική είναι αναμφισβήτητα, «αφήστε τον κόσμο να φανταστεί ότι ο κουκουλοφόρος που έσπασε τις βιτρίνες στη Σκουφά, θα πάει μέσα ισόβια, για να ηρεμήσουν τα πνεύματα».

Βέβαια, με αφορμή αυτήν την ιστορία παρατηρούμε για ακόμα μια φορά τη γελοιότητα πολιτικών αρχηγών, σαν τον Τσίπρα, ο οποίος δήλωσε ότι επί της ουσίας αυτά τα μέτρα στρέφονται εναντίον του κάθε πολίτη που θα διαμαρτυρηθεί απέναντι στην εξουσία ή την αστυνομική αυθαιρεσία. Συγγνώμη, αλλά το μέτρο δεν προβλέπεται γι΄αυτόν που διαδηλώνει αλλά γι΄αυτόν που τα σπάει. Και τελικά τι προτείνει εκείνος; Πολύ θα ήθελα κάποια μέρα να ήταν στην Κυβέρνηση, για να έβλεπα τι θα έκανε, όταν επιτέλους θα έπρεπε να λάβει αποφάσεις αντί να προβαίνει σε εξυπνακίστικα σχόλια.

3 comments:

Anonymous said...

Θα συμφωνήσω κατ'αρχήν μαζί σας ότι η εισαγωγή των σχετικών ρυθμίσεων επιχειρεί απλώς να "κουκουλώσει" το πρόβλημα.
Αυτό όμως που με ανησυχεί είναι κυρίως η εφαρμογή τους. Ή νομίζει κανείς ότι το πρόβλημα για το ξέσπασμα της ανεξέλεγκτης βίας ήταν απλώς η ανεπάρκεια των υφιστάμενων διατάξεων του ποινικού μας δικαίου;
Αναφορικά με τους προβληματισμούς για τις δηλώσεις κάποιων πολτικών αρχηγών, νομίζω ότι μόνος σας εμμέσως δίνετε την απάντηση:Ο χώρος της αριστεράς έχει βολευτεί στο ότι δεν θα κληθεί να ασκήσει εξουσία και αρκείται στον καταγγελτικό λόγο. Δυστυχώς βέβαια δεν αρκεί κάποιος να έχει άποψη, θα πρέπει επίσης να έχει σοβαρές προτάσεις και λύσεις.

Υ.Γ.: Παρατηρώ ότι η κουκούλα της φωτογραφίας είναι "επώνυμη". Ελπίζω να μην κατηγορηθείτε για "γκρίζα" διαφήμιση...

Anonymous said...

Λέτε, λέτε; Θα ζητήσω από την Kawasaki κανένα φράγκο, διότι πρέπει σήμερα να είχα γύρω στα δέκα χιλιάδες χτυπήματα στο μπλογκ.

Anonymous said...

Poly oreo to post sou black pig