4.3.09

Follow-up στην A. v. United Kingdom

Φαίνεται ότι η A. v. UK δεν πολυάρεσε τους Βρετανούς και δεν μπορούν να χωνέψουν ότι πρέπει να καταβάλουν από πάνω και χρηματική αποζημίωση σε άτομα που θεωρούνταν μέλη της Al Qaeda. Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο του Alasdair Palmer στη Sunday Telegraph. Σέρνει στο ΕΔΔΑ τα εξ αμάξης! Ιδιαιτέρως σχετικά με τη νομομάθεια και τις ικανότητες των δικαστών του Στρασβούργου που προέρχονται από τα πρώην κομμουνιστικά κράτη. Το άρθρο είναι ένα ενδιαφέρον μίγμα καίριων ερωτημάτων για την ποιότητα των 47 δικαστών που απαρτίζουν το ΕΔΔΑ και αγγλικού σνομπισμού.
Μου αρέσει ιδιαιτέρως η φράση όπου γίνεται ο παραλληλισμός του ΕΔΔΑ με τον διαγωνισμό της Eurovision! Αν πάντως ο συντάκτης δεν έχει συγκεκριμένες πληροφορίες για τις ικανότητες του Αλβανού και του Αζέρου δικαστή, οι απόλυτες απόψεις του είναι άδικες. Δηλαδή επειδή οι ίδιοι προέρχονται από αυτά τα κράτη πρέπει οπωσδήποτε να είναι άσχετοι; Και τι θέλει να μας πει, ότι όλοι οι Βρετανοί δικαστές είναι παιχταράδες; Από την άλλη πλευρά, το άρθρο τολμάει να θίξει ένα σημαντικό ζήτημα, αυτό της ποιότητας των δικαστών του ΕΔΔΑ, που θεωρείται έως τώρα ταμπού. Καλό θα ήταν να ανοίξει μια σοβαρή συζήτηση τόσο για τον αριθμό των δικαστών στο ΕΔΔΑ όσο και για τα κριτήρια επιλογής τους.
Το καλύτερο πάντως στο άρθρο είναι όταν ο συντάκτης, ειδικός σε θέματα δικαίου και τρομοκρατίας, προτρέπει τη Μεγάλη Βρετανία να αποχωρήσει από τη Σύμβαση. Θεωρεί ότι, αφού οι Άγγλοι έχουν πλέον ενσωματώσει τη Σύμβαση στο εθνικό τους δίκαιο με τη Human Rights Act, δεν έχουν ανάγκη από το ΕΔΔΑ. Μονοφαγούληδες εεεε; Τα ίδια λέγανε πάντως και για την ΟΝΕ και τώρα τρέχουνε!

No comments: