25.4.07

CEDH, Tysiąc κατά Πολωνίας

Μετά από απαίτηση του κοινού, μια σύντομη παρουσίαση της απόφασης του ΕΔΔΑ, που φαίνεται να υιοθετεί μια διαφορετική αντίληψη απo αυτή του Supreme Court.

Η προσφεύγουσα, έγκυος στον δεύτερο μήνα, είχε σοβαρά προβλήματα όρασης (υψηλό βαθμό μυωπίας). Φοβούμενη ότι ο τοκετός θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την όρασή της, ζήτησε τη δυνατότητα άμβλωσης για θεραπευτικούς λόγους (στην Πολωνία, χώρα βαθύτατα καθολική, το δικαίωμα άμβλωσης είναι αυστηρά περιορισμένο και προβλέπεται ειδική διαδικασία χορήγησης άδειας). Το αίτημα της απορρίφθηκε. Η προσφεύγουσα γέννησε και η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε. Σήμερα είναι σχεδόν τυφλή. Στο ΕΔΔΑ προσέφυγε επικαλούμενη τα άρθρα 3, 8, 13 και 14 της ΕΣΔΑ.

Το ΕΔΔΑ εξέτασε το ζήτημα υπό το πρίσμα του άρθρου 8. Σ’ένα πρώτο στάδιο, απέφυγε το ευαίσθητο ζήτημα του αν υπάρχει ή όχι δικαίωμα άμβλωσης, θεωρώντας ουσιαστικά ότι από τη στιγμή που το πολωνικό δίκαιο αναγνωρίζει ένα τέτοιο δικαίωμα, αυτό περιλαμβάνεται στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 8. Στη συνέχεια, το ΕΔΔΑ έκρινε ότι η νομοθεσία σχετικά με την άμβλωση αγγίζει τη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής της εγκύου, η οποία είναι στενά συνδεδεμένη με το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Διαπίστωση που αντανακλά την προσπάθεια του Δικαστηρίου να μη εκφράσει άποψη ως προς την ύπαρξη δικαιώματος ζωής του εμβρύου. Γι αυτό και το ΕΔΔΑ εξέτασε το ζήτημα υπό το φώς των θετικών υποχρεώσεων του Κράτους να προστατεύει τη σωματική ακεραιότητα των μελλουσών μητέρων.

Σύμφωνα με το ΕΔΔΑ, αυτές οι θετικές υποχρεώσεις περιλαμβάνουν την ύπαρξη μιας διαδικασίας ελέγχου των προϋποθέσεων που θέτει ο νόμος προκειμένου να επιτραπεί η άμβλωση και την δημιουργία ενός διαδικαστικού πλαισίου (cadre procédural) ικανό να κρίνει αποτελεσματικά τις περιπτώσεις διαφωνίας για τη σκοπιμότητα μιας άμβλωσης. Οι διαδικασίες αυτές πρέπει να παρέχουν δικλείδες ασφαλείας και να διακρίνονται από διαφάνεια και σαφήνεια να γίνονται ενώπιον μιας ανεξάρτητης αρμόδιας αρχής η οποία θα κρίνει αιτιολογημένα και γρήγορα.

Υπό το φώς αυτών των διαπιστώσεων, το ΕΔΔΑ εξέτασε το πολωνικό νομοθετικό πλαίσιο και έκρινε ότι υστερούσε διαδικαστικών εγγυήσεων, καθώς δεν προέβλεπε κανένα αποτελεσματικό μηχανισμό ελέγχου των προϋποθέσεων άμβλωσης για θεραπευτικούς λόγους. Κατέληξε λοιπόν σε παραβίαση του άρθρου 8.Το ΕΔΔΑ με διπλωματικό τρόπο και ευελιξία κατάφερε να αποφύγει να ασχοληθεί με ζητήματα ευαίσθητα και να δώσει απαντήσεις σε δύσκολα ερωτήματα επί της ουσίας: υπάρχει ή όχι δικαίωμα άμβλωσης, σε ποιες περιπτώσεις μπορεί η γυναίκα να ασκήσει το δικαίωμα αυτό και για ποιους λόγους αυτό θα μπορούσε να περιοριστεί κοκ. Παράλληλα όμως κατάφερε να καταδικάσει την νομοθεσία και την πρακτική στην Πολωνία χρησιμοποιώντας την πιο «ανώδυνη» λύση των διαδικαστικών θετικών υποχρεώσεων. Κάτι δεν είναι κι αυτό;

11 comments:

Anonymous said...

Είναι όντως κάτι σημαντικό. Διότι, επί της αρχής, παρά το γεγονός ότι το ΕΔΔΑ δεν παίρνει θέση σχετικά με το ζήτημα της άμβλωσης καθ΄εαυτό, δείχνει ότι το δικαστήριο αυτό λαμβάνει σοβαρά υπ΄όψη του το θέμα του αυτοπροσδιορισμού της κυοφορούσας γυναίκας. Στην περίπτωση της Tysiac, το ζήτημα της προστασίας της υγείας της.

Anonymous said...

Το κοινό σας ευχαριστεί!

Anonymous said...

Ενδιαφέρον θέμα. Η αναγνώριση του "δικαιώματος στην άμβλωση" από το ΕΔΔΑ, έστω και υπό αυτές τις προϋποθέσεις, δηλ. ως άμεσα συνδεόμενο με την προστασία της υγείας της εγκύου, καθώς και η αναγνώριση της αναγκαιότητας εγγυήσεων προστασίας αυτής, είναι κατ'αρχήν σημαντικά.
Θα είχε όμως ενδιαφέρον να δούμε μέχρι ποιού σημείου μπορεί κανείς να αναγνωρίσει τα όρια του "αυτοπροσδιορισμού" της μέλλουσας μητέρας σε περίπτωση, που ο λόγος άμβλωσης δεν αφορά την υγεία τη δική της, αλλά του εμβρύου. Στην περίπτωση αυτή τα δικαιώματά της "σταματούν" στο σώμα της και την υγεία της ή έχει το δικαίωμα να αποφασίσει αν θα φέρει στον κόσμο μια "άξια προς ζωή" ζωή, με ό,τι επιπτώσεις τυχόν έχει κάτι τέτοιο στη δική της ζωή ;

Anonymous said...

Θα σου σύστηνα, τρελλή αγελαδίτσα, να διαβάσεις το βιβλίο του Κενζάνμπουρο Όε, "Μια προσωπική υπόθεση".

Anonymous said...

Ευχαριστώ για τη συμβουλή! Είχα παραμείνει στο "Σκότωσε τα από παιδιά, τσάκισέ τα από μικρά" ή κάπως έτσι.Μακάρι να αρκούσε η λογοτεχνία, αγαπητό μου "γουρουνάκι", για την ανιμετώπιση τέτοιου είδους προβληματισμών ...

Anonymous said...

Καλά, τότε κοιταξε και την D v. Ireland, 27.6.2006, του ΕΔΔΑ. Απορρίφθηκε μεν για μη εξάντληση εσωτερικών ενδίκων μέσων αλλά ως θέμα έχει ενδιαφέρον.

Anonymous said...

Ωραία, να δούμε και την άποψη του ΕΔΔΑ! Έχει πάντα θεωρητικό ενδιαφέρον το πως αντιλαμβάνεται την "προσωπική αυτονομία" η νομολογία. Σας ευχαριστώ πολύ και πάλι!

lex and the city said...

Φοβάμαι ότι η Tysiac δεν είναι σπουδαία απόφαση και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί στη φιλοσοφία της με τις μέχρι τώρα αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ο διπλωματικός τρόπος που επέλεξε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να αντιμετωπίσει την υπόθεση αποφεύγοντας να διακηρύξει ότι αποτελεί δικαίωμα της γυναίκας η άμβλωση είναι ακριβώς το μεγάλο πρόβλημα. Δεν μπορεί να μας κακοφαίνεται μια απόφαση που απαγορεύει ένα περιθωριακό τρόπο άμβλωσης και να συζητάμε κατά πόσον είναι σκόπιμο ή όχι να πούμε καθαρά ότι η γυναίκα έχει δικαίωμα στην άμβλωση και ιδιαίτερα όταν διακυβεύεται η υγεία της. Ακόμη και οι πλέον φανατικοί υποστηρικτές της ανατροπής της Roe στις ΗΠΑ δεν θα τολμούσαν απροκάλυπτα να υποστηρίξουν ότι δεν επιτρέπεται η άμβλωση σε έγκυο 2 μηνών για λόγους υγείας.

Κρίτων

Anonymous said...

Τελικά ήταν να μην πάρετε φόρα, αγαπητέ "Κρίτωνα" ! Διαπιστώνω ότι εκτός από εύστοχη (ως συνήθως), είναι και ταχεία (σε σχέση με τους χρόνους σας) η παρέμβαση σας.
Προφανώς και το ΕΔΔΑ δεν θέλει να ασχοληθεί με φιλοσοφικού περιεχομένου προβληματισμούς σχετικά με το πότε αρχίζει η ζωή και πότε χρήζει προστασίας το έμβρυο προκειμένου να αναγνωρίσει άνευ άλλου τινός το δικαίωμα και στη μανούλα να αποφασίσει αν θα το φέρει στον κόσμο ή όχι.
Και εγώ θα συμφωνήσω μαζί σας ότι το σχετικό δικαίωμά της θα πρέπει να αναγνωρίζεται αυτοτελώς και όχι μόνο παρεμπιπτόντως.

lex and the city said...

Σ'αυτην την υποθεση το ΕΔΔΑ μπορεσε να παρακαμψει το κρισιμο
ζητημα του δικαιωματος στην αμβλωση επειδη το πολωνικο δικαιο το αναγνωριζε. Το ενδιαφέρον είναι να βλέπαμε πως θα εκρινε το ΕΔΔΑ μια υποθεση στην οποια το εθνικο δικαιο απαγορευε απολυτα την αμβλωση και δε προεβλεται καμια εξαιρεση. Θελω να πιστευω οτι σε μια τετοια περιπτωση το ΕΔΔΑ θα αναγκαζοταν να απαντησει. Αν και το Στρασβουργο ειναι ιδιαιτερα ευρυματικο στο να βρισκει τροπους να μη δινει απαντησεις στα κρισιμα ζητηματα.
Renard Prechant

Anonymous said...

Μα και αυτό είναι το ζητούμενο, αγαπητή "αλεπού"! Να προσπαθεί τουλάχιστον η νομολογία να δίνει λύσεις! Διότι στην προκειμένη περίπτωση η άμεσα ενδιαφερόμενη θα τις αναζητήσει και θα τις βρεί και εκτός νομίμων διαδικασιών.
Εκτός από την άμβλωση, μπορούμε να σκεφτούμε και άλλα θέματα, τα οποία και ο νομοθέτης και ο δικαστής αρνούνται να τα αντιμετωπίσουν επιλέγοντας αβασάνιστα την "ασφάλεια" μιας όχι και τόσο "εμπνευσμένης" ερμηνείας. Νομίζω, όμως, ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η πιο αποτελεσματική προσέγγιση είναι η ρεαλιστική. Kαι όσο κι αν ηχεί σχήμα οξύμωρο, μπορεί αυτή να αποτελέσει "πηγή έμπνευσης" για την εξεύρεση συνεπών λύσεων ...