Το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη των δημοσίων υπαλλήλων: CEDH, Vilho Eskelinen και άλλοι κατά Φινλαδίας
Την Πέμπτη 19 Απριλίου, δημοσιεύθηκε η πολυαναμενόμενη απόφαση του Τμήματος Ευρείας Σύνθεσης στην υπόθεση Vilho Eskelinen και άλλοι κατά Φινλανδίας . Οι προσφεύγοντες, αστυνομικοί εν ενεργεία, επικαλούνταν το άρθρο 6 για την έλλειψη δημοσιότητας και τη μακρά διάρκεια μιας διαδικασίας ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων στην οποία διεκδικούσαν ένα επίδομα εκτός έδρας. Αν και το ζήτημα της εφαρμογής των εγγυήσεων της δίκαιης δίκης σε διαφορές που αφορούν διεκδικήσεις δημοσίων υπαλλήλων (είτε μισθολογικές είτε σχετικές με την υπηρεσιακή κατάσταση και την εξέλιξή τους) δεν είναι καινούργιο και έχει συχνά απασχολήσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ωστόσο το συμπέρασμα που υιοθέτησε το ΕΔΔΑ αποτελεί μια εντυπωσιακή ανατροπή της πάγιας νομολογίας του και αξίζει μιας πιο προσεκτικής εξέτασης.
Τα τελευταία επτά χρόνια το ΕΔΔΑ εφάρμοζε πιστά το λειτουργικό κριτήριο της απόφασης του Τμήματος Ευρείας Σύνθεσης Pellegrin κατά Γαλλίας, σύμφωνα με το οποίο, οι δημόσιοι υπάλληλοι, των οποίων τα καθήκοντα άπτονται της άσκησης δημόσιας εξουσίας, δεν μπορούσαν να επικαλεστούν το άρθρο 6 εξαιτίας του «δεσμού εμπιστοσύνης και πίστης» τους με το κράτος. Το κρίσιμο στοιχείο δεν ήταν η φύση της διαφοράς αλλά η φύση των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων του δημοσίου υπαλλήλου που αφορούσε η υπόθεση. Σύμφωνα πάντα με την Pellegrin, οι αιτιάσεις υπό τη Σύμβαση των εν ενεργεία αστυνομικών, μελών των ενόπλων δυνάμεων και των δικαστικών σχετικά με το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη κηρύσσονταν απαράδεκτες ratione materiae. H μόνη εξαίρεση αφορούσε τα συνταξιοδοτικά ζητήματα.
Κι ενώ όλα κυλούσαν αρμονικά, το ΕΔΔΑ αποφάσισε ν’αναθεωρήσει τη νομολογία του και επέλεξε γι αυτό την υπόθεση Vilho Eskelinen και άλλοι κατά Φινλανδίας . Η Eskelinen είχε να κάνει με μια μισθολογική διαφορά αστυνομικών, δηλαδή δημοσίων υπαλλήλων που ανήκαν στον σκληρό πυρήνα άσκησης της δημόσιας εξουσίας. Όμως το ΕΔΔΑ αντί να εφαρμόσει την Pellegrin, αποφάσισε να ανατρέψει το λειτουργικό κριτήριο με βάση το οποίο είχε κηρύξει ένα σημαντικό αριθμό προσφυγών ως απαράδεκτες χωρίς να εξετάσει την ουσία τους.
Σ’ένα πρώτο στάδιο, το ΕΔΔΑ εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να αναθεωρήσει τη στάση του. Σε ανάλογες περιπτώσεις, το δικαστήριο απλώς αναγγέλλει την ανατροπή της προηγούμενης νομολογίας του επισημαίνοντας ότι αυτή επιβάλλεται από τη δυναμική ερμηνεία της ΕΣΔΑ, χωρίς ωστόσο να αναλύει τους λόγους που την υπαγόρευσαν και χωρίς να αφιερώνει επτά παραγράφους προς το σκοπό αυτό, όπως έκανε στην Eskelinen. Η παρούσα απόφαση δέχθηκε έμμεσα ότι το λειτουργικό κριτήριο είναι απόλυτο και δεν έχει την ευκαμψία που απαιτείται όταν εξετάζονται περιπτώσεις στις οποίες ο δημόσιος υπάλληλος βρίσκεται σε όμοια θέση με αυτή οιουδήποτε μισθωτού που αντιδικεί με τον εργοδότη του. Κατέληξε ότι η Pellegrin είχε αποτύχει να βρει λύση στο πρόβλημα της εφαρμογής του άρθρου 6 στις διαφορές των δημοσίων υπαλλήλων και δε είχε φέρει την προσδοκώμενη συνοχή που είχε ανάγκη η νομολογία. Πολύ αυστηρή κριτική για μια νομολογία που όπως είπαμε εφαρμόστηκε απρόσκοπτα και χωρίς πρακτικά – για το ΕΔΔΑ – προβλήματα για περίπου 7 χρόνια.
Στη συνέχεια, το ΕΔΔΑ ανέλυσε τη νέα στάση του ως προς την εφαρμογή του άρθρου 6. Σύμφωνα με το Δικαστήριο, σημαντική, αλλά όχι και απαραίτητη, προϋπόθεση αποτελεί το αν το εθνικό δίκαιο προσφέρει ή όχι στους δημοσίους υπαλλήλους τη δυνατότητα να προσφύγουν στα εσωτερικά δικαστήρια για τις επίδικες διαφορές. Έτσι, από τη στιγμή που τα κράτη- μέλη δίνουν το δικαίωμα στους δημοσίους υπαλλήλους να προσφεύγουν στα εσωτερικά δικαστήρια είτε για ζητήματα μισθολογικά είτε για θέματα επαγγελματικής εξέλιξης τότε το άρθρο 6 εφαρμόζεται δίχως άλλο. Αλλά και στις περιπτώσεις όπου ο νόμος ρητά αποκλείει την πρόσβαση σε δικαστήριο σε ορισμένη κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων, τότε ισχύει ένα τεκμήριο υπέρ της εφαρμογής του άρθρου 6 και το βάρος απόδειξης του αντίθετου ανήκει στο κράτος.
Το ΕΔΔΑ δεν σταμάτησε εδώ και συνέχισε εξειδικεύοντας ακόμα περισσότερο ως προς το τί πρέπει να αποδεικνύουν τα κράτη. Τα κριτήρια αποτελούν ένα συνδυασμό του λειτουργικού κριτηρίου της Pellegrin και του κριτήριο της φύσης της διαφοράς που είχε ακολουθήσει το ΕΔΔΑ πριν από την Pellegrin. Συγκεκριμένα, τα κράτη πρέπει να θεμελιώσουν ότι ο αποκλεισμός από το δικαίωμα στη δικαστική προστασία του συγκεκριμένου υπαλλήλου οφειλόταν σε λόγους αντικειμενικούς που σχετίζονταν με το δημόσιο συμφέρον και ιδιαίτερα ότι α) ο δημόσιος υπάλληλος συμμετείχε στην άσκηση δημόσιας εξουσίας και β) ότι η φύση της διαφοράς αφορούσε στην άσκηση δημόσιας εξουσίας και μπορούσε να θέσει σε αμφισβήτηση τον ειδικό δεσμό εμπιστοσύνης υπαλλήλου-κράτους.
Με την απόφαση του αυτή το ΕΔΔΑ ουσιαστικά καταργεί κάθε εμπόδιο εφαρμογής του 6 στις ανωτέρω διαφορές, αφού πλέον είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που δικαιολογείται μη εφαρμογή και, επί πλέον, είναι ιδιαίτερα δύσκολο για το κράτος να τις αποδείξει. Η απόφαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως επαναστατική. Αν και το ΕΔΔΑ, φοβούμενο μην ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου, έσπευσε να επισημάνει ότι η νομολογία που διαμορφώνει η Eskelinen αφορά αποκλειστικά και μόνο τις διαφορές των δημοσίων υπαλλήλων και δεν επηρεάζει τη στάση του σχετικά με άλλες διαφορές σταθερά εκτός πεδίου εφαρμογής του άρθρου 6, όπως οι φορολογικές, οι εκλογικές και οι σχετικές με ζητήματα ασύλου, υπηκοότητας και διαμονής αλλοδαπών, ωστόσο η απόφαση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη διεύρυνση εφαρμογής του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη και την αποκατάσταση μιας ανισότητας. Φυσικά, κρίσιμο ρόλο στην απόφασή του έπαιξε το γεγονός ότι η νομολογία του ΔΕΚ δεχόταν από καιρό την εφαρμογή των εγγυήσεων της δίκαιης δίκης στις διαφορές των δημοσίων υπαλλήλων.
Αν και δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τους μειοψηφούντες δικαστές, οι οποίοι υποστήριξαν ότι το ΕΔΔΑ έπρεπε να μείνει πιστό στην Pellegrin και θεώρησαν ότι η Eskelinen ωθεί σε μια ερμηνεία του άρθρου 6 σχεδόν καταχρηστική, ωστόσο περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εφαρμόσει το ΕΔΔΑ τη νέα νομολογία του στο μέλλον. Για να μη μιλήσουμε για την αναμενόμενη αύξηση του όγκου των προσφυγών…
24 comments:
Η αύξηση των προσφυγών στο ΕΔΔΑ, μικρή μου αλεπού, αποτελεί μέρος του τιμήματος της δόξας του!
Η σχολιαζόμενη απόφαση είναι όντως σημαντική. Παρά το γεγονός ότι δεν μου είναι ιδιαιτέρως συμπαθής η τάξις των δημοσίων υπαλλήλων, ιδιαιτέρως δε οι δημόσιοι υπάλληλοι εκείνοι, που ανήκουν "στον σκληρό πυρήνα άσκησης της δημόσιας εξουσίας", η νομική μου διαστροφή σε αυτές τις περιπτώσεις υπερισχύει και θεωρώ αναγκαίο να υπάρχουν και γι'αυτούς οι ίδιες εγγυήσεις στην απονομή δικαιοσύνης. Πολύ εύλογα και εύστοχα τα κριτήρια του ΕΔΔΑ για την άσκηση και τη φύση της δημόσιας εξουσίας, καθώς και η εισαγωγή της αντιστροφής του βάρους απόδειξης στη διαδικασία για τη διερεύνηση της παραβίασης του άρθρου 6.
Τέτοιου είδους στροφή της νομολογίας του ΕΔΔΑ θα μπορούσε να έχει και πολιτική σημασία, αν μετά την "δημόσια εξουσία" επιχειρήσει να διευρύνει το πεδίο εφαρμογής του άρθρου 6. Και ίσως να συμβάλει και στην ερμηνεία και άλλων αόριστων αξιολογικών εννοιών, όπως "δημόσια τάξη", "ασφάλεια" κλπ., που αποτελούν το πρόσχημα για την παραβίαση δικαιωμάτων.
Πάντως είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ό,τι και υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες το "πλήρωμα" του ΕΔΔΑ δεν επιλέγει να "ξεφορτώνει τα αμπάρια" ...
Ναι, είναι αλήθεια ότι παρά το γεγονός ότι στο Στρασβούργο έχουν γονατίσει από τον αριθμό των προσφυγών, "ανοίγουν" περισσότερο τη νομολογία. Μάλλον το έχουν πάρει απόφαση ότι, είτε έτσι είτε αλλιώς, για φούντο πηγαίνουνε και λένε να το διασκεδάσουν μέχρι τέλους !
Ας ελπίσουμε ότι είναι "γερό σκαρί" και αντέχει...
Αυτό μου θυμίζει και άλλο ναυάγιο, που έπαιζε η ορχήστρα μέχρι το τελός ...
Πέρα από την πλάκα, όμως, πώς το βλέπεις, "μαύρο γουρουνάκι"; Να αρχίσει να απορρίπτει προσφυγές αδιακρίτως ή να αλλάξει τη νομολογία του προς το αυστηρότερο;
΄Ισως το σύστημα να έχει πιάσει "πάτο", αλλά αν τα δικαιώματα δεν βρίσκουν καταφύγιο και στο "ασφαλές λιμάνι" του Στρασβούργου, προς τα πού να βάλουν πλώρη;
Il va falloir que tu nous expliques ce que tu entends par "founto" petit cochon noir...
@ anonymous
Μην τα μπερδεύετε, αγαπητέ/ή! "Φούντο" είπε το "μαύρο γουρουνάκι", όχι "φούντα"! Σε αυτή την περίπτωση δεν θα μιλούσαμε για απλό πλοίο, αλλά για το "πειρατικό του κάπταιν Τζίμ" ...
@jonathan livingston seagull
θεωρω ιδιαιτερα επιτυχημενο τον παραλληλισμο με την ορχηστρα του Τιτανικου...
Εχεις δικιο οτι δε πρεπει να γινονται εκπτωσεις στην προστασια των ανθρωπινων δικαιωματων αλλα νομιζω οτι αυτο καποιες φορες ειναι αναποφευχτο. Απο τη στιγμη που το Δικαστηριο κατακλυζεται απο προσφυγες, η ποιοτητα ειναι δεσμια της ποσοτητας.
Έτσι είναι δυστυχώς, αγαπητοί γλάρε και μαραμπού (η αναφορά στο πειρατικό και το ψευδώνυμό σας δείχνουν αδυναμία σε συγκεκριμένο ποίητή;).
Δεν νομίζω ότι η λύση για το ξαλάφρωμα του ΕΔΔΑ είναι να "κλείσει" τη νομολογία του και, πολύ περισσότερο, να αρχίσει να απορρίπτει αβέρτα. Κινητήριος μοχλός αυτού του δικαστηρίου είναι η ατομική προσφυγή. Αν το ΕΔΔΑ δώσει το σήμα ότι κλείνει τις πόρτες για να επιβιώσει, αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο status του ως διεθνές δικαστήριο. Μπορεί οι προσφυγές να μειωθούν αλλά μαζί με αυτό θα μειωθεί και η απήχησή του. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, δηλαδή...
@ anonymous
Εξακολουθώ όμως να ελπίζω πως δεν θα έχει και το ΕΔΔΑ την τύχη του "Τιτανικού" ...
Θα διαφωνήσω μαζί σας για τη σχέση ποιότητας και ποσότητας. Στην προκειμένη περίπτωση δέχομαι ότι μοιραία μόνο η ταχύτητα μπορεί να είναι δέσμια της ποσότητας. Αναμφίβολα και αυτό αποτελεί ένα από τα βασικά προβλήματα του συστήματος, για το οποίο θα πρέπει να αναζητηθούν αποτελεσματικές λύσεις. Γιατί το ζήτημα δεν είναι μόνο ο "εύλογος χρόνος" των εθνικών δικαστηρίων, αλλά θα πρέπει να μας απασχολούν και οι "ρυθμοί Στρασβούργου".
Η ποιότητα, όμως, είναι άλλης τάξης ζήτημα. Αν αρχίζει να πέφτει και η ποιότητα, το μόνο που θα έχει καταφέρει το Δικαστήριο θα είναι η αναπαραγωγή της παθογένειας των δικαστικών συστημάτων, που ελέγχει. Να ευχηθούμε, βέβαια, να βρεί το ΕΔΔΑ τον τρόπο για ταχύτερες διαδικασίες, και μέχρι τότε θα κάνουμε απλώς υπομονή, αρκεί να μας "αποζημιώνει" με καλές αποφάσεις ...
@ "μαύρος γούρουνος"
Όλα τα ξέρετε τέλος πάντων;
(Να υποθέσω ότι οι δικές μου ποιητικές προτιμήσεις είναι πιό απλοϊκές από τις δικές σας, αγαπητό "γουρουνάκι". Αν είναι σημαντικό να το γνωρίζετε, σας πληροφορώ λοιπόν ότι έχω τους λόγους μου για τις προτιμήσεις αυτές και σταματώ εδώ με τα προστατευόμενα προσωπικά δεδομένα!)
Στα υπόλοιπα θα συμφωνήσουμε. Αν δεν θέλει το ΕΔΔΑ να χάσει τους "πελάτες" του και την αξιοπιστία του, θα πρέπει να αναζητήσει άμεσες λύσεις. Φαντάζομαι ότι είναι δύσκολη η ισορροπία μεταξύ γκρεμού και ρέματος, αλλά κάτι θα βρεθεί. Ας χρησιμοποιεί τουλάχιστον το ΕΔΔΑ ως δίχτυ ασφαλείας την "εμπνευσμένη" νομολογία του για να προστατεύσει το κύρος του...
Διαπιστώνω ότι προστέθηκαν και πτηνά στην παρέα. Καλοδεχούμενοι όλοι, αλλά εμένα μου λείπει ο "Κρίτων" ...
@ wild sheep
Κι εμενα μου λείπει, αλλά σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο Κρίτων αυτομόλησε σε ανταγωνιστικό blog όπου αναπτύσσει τους νομικούς συλλογισμούς και τις ανησυχίες του. Γι αυτό και οι εδώ εμφανίσεις του είναι πλέον σποραδικές.
Renard Prechant
Νομίζω ότι πήρε μεταγραφή στην Chelsea.
Δεν φτάνει που με οδηγήσατε στα πρόθυρα της κατάθλιψης με το μαύρο τούτο μαντάτο, με μπερδέψατε κιόλας! Ο "Κρίτων" σε blog πήγε ή σε ποδοσφαιρική ομάδα; Όπως και να έχουν τα πράγματα φαίνεται ότι και το blogάκι σας υπήρξε θύμα της μεταγραφικής περιόδου...
Καλά, ακόμα δεν προλάβατε να το ανοίξετε το "μαγαζί" και άρχισαν οι αποχωρήσεις; Θέλω να πιστεύω ότι οι υπόλοιποι θα εξακολουθήσετε να παραμένετε πιστοί στο φανατικό κοινό σας!
Υ.Γ.: Αγαπητό "γουρουνάκι", μη με ρωτήσετε για την επιλογή του ψευδωνύμου και πιθανή σύνδεσή του με λογοτεχνικές αδυναμίες. Απλώς "πενθώ" για την απώλεια του "Κρίτωνα" ...
Παρακαλείσθε θερμώς, όταν αναζητείτε τον Κρίτωνα, να μην προβαίνετε σε όλως αβάσιμες εικασίες, οι οποίες το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να αμαυρώνουν έτι περισσότερο το ήδη φθαρέν ίματζ σας.
Σας πληροφορώ λοιπόν ότι ο εν λόγω διαπρεπής Νομικός προσπαθεί, με όποιο τρόπο μπορεί, να συνέλθει από το σοκ που υπέστη διαβάζοντας την καινούργια εγκύκλιο του προσφιλούς του φίλου Προέδρου του Αρείου Πάγου.
Ξέρετε(;), αυτήν που απαγορεύει στον τρίτο να λαμβάνει αντίγραφα δικαστικών αποφάσεων, αν δεν αποδείξει, ενώπιον του διαπρεπούς αυτού Προέδρου μάλιστα, ότι έχει έννομον συμφέρον προς τούτο ...
Ευτυχώς, που υπάρχετε και εσείς, αγαπητέ skeptic, και καταφέρνουμε να μαθαίνουμε τα νέα του προσφιλούς "Κρίτωνα"!
Επειδή το δικό μου ίματζ είναι ήδη κατάμαυρο και δεν διατρέχει εκ του λόγου τούτου κανέναν περαιτέρω κίνδυνο, θα σας παρακαλέσω να διαβιβάσετε στον φίλτατο (μια και ανταποκρίνεστε εξαιρετικά στα καθήκοντα του "αγγέλου"), όταν με το καλό συνέλθει από το σοκ της ανάγνωσης της σχετικής εγκυκλίου, να γράψει και τίποτα προκειμένου να απολαύσουν και οι υπόλοιποι κοινοί θνητοί, νομικοί και μη, την κρυστάλλινη νομική σκέψη του.
Και να τον προσέξετε ιδιαιτέρως αυτές τις δύσκολες στιγμές, επειδή η εν λόγω εγκύκλιος μπορεί να αποτελέσει την αιτία για πολλαπλά εγκεφαλικά ...
Κατ’ αρχάς συγκινήθηκα που έλλειψα σε κάποιους, μα πιο πολύ ευχαριστήθηκα με τα καινούργια πρόσωπα που συμμετέχουν στο blog. Ο διάλογος είναι η απαράμιλλη γοητεία του διαδικτύου. Τα περί μεταγραφής μου φυσικά δεν ισχύουν.
Εκτός της τεμπελιάς μου (έχω δικαίωμα;) το γεγονός που με συνεπήρε τις τελευταίες τρεις μέρες ήταν η μαζική σύλληψη γυναικών στο Ιράν επειδή δεν τηρούσαν το νέον αυστηρό ισλαμικό κώδικα ενδυμασίας που τέθηκε σε ισχύ. Το έγκλημά τους δηλαδή ήταν ότι άφησαν ακάλυπτη από την μπούρκα μια τούφα μαλλιών. 150.000 γυναίκες προσήχθησαν στην αστυνομία και τελικά οι περισσότερες αφέθηκαν ελεύθερες αφού προηγουμένως υπέγραψαν ομολογία ενοχής και ζήτησαν συγγνώμη. Μερικές υποχρεώθηκαν σε ψυχιατρική θεραπεία και μόνο 13 θα παραπεμφθούν σε δίκη.
Δεν σκοπεύω να επιχειρηματολογήσω υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών. Η καταπίεσή τους στο Ιράν είναι εξωφρενική. Εκείνο που θάθελα να σκεφτούμε είναι κατά πόσον ο σκεπτικισμός ορισμένων για την οικουμενικότητα των ατομικών δικαιωμάτων (σεβασμός μας στις «ιδιαιτερότητες» των άλλων παραδόσεων) μπορεί να φθάσει μέχρι του σημείου ανοχής άγριων παραβιάσεων. Αν μια κοινωνία διατηρεί θεσμούς δουλείας ή ειλωτείας θα το ανεχθούμε;
Η άποψή μου είναι ότι οι Ιρανές χρειάζονται τη πλήρη αλληλεγγύη μας. Αλεπουδίτσα γράψε περισσότερα για το τί γίνεται στο Ιράν και κατέβασε καμιά ιδέα για συγκεκριμένη συμπαράσταση.
Για τους κρυπτο - ματσό του blog θα τελειώσω λέγοντας ότι οι Ιρανές θεωρούνται από τις πιο όμορφες γυναίκες στο κόσμο. Η υποχρέωση απόκρυψης της ομορφιάς τους στερεί από όλους την αισθητική καλλιέργεια, την πρόσβαση σε αριστουργήματα.
Κρίτων
Η επανεμφάνισή σας στο μπλογκ μου έφτιαξε τη μέρα, αγαπητέ "Κρίτωνα"! Και όπως πάντα άξιζε η αναμονή! Το δικαίωμα στην τεμπελιά εννοείται ότι σας αναγνωρίζεται, αλλά σκεφτείτε λίγο και το κοινό σας και αυτά τα ταλαίπωρα ζωάκια, (στην "αλεπουδίτσα" και το "γουρουνάκι" αναφέρομαι), που τα έχετε αφήσει μόνα και έρημα!
Τα πρόσφατα γεγονότα στο Ιράν αποτελούν την αφορμή για να μην ξεχνιόμαστε για την κατάσταση, που επικρατεί όχι μόνο εκεί,αλλά και σε άλλες περιοχές του πλανήτη με εξίσου "φωτισμένα" καθεστώτα. Το θέμα είναι ότι και από εκεί ακούγονται φωνές για αλλαγή της κατάστασης με επιχειρήματα από το δικό τους σύστημα αξιών, αλλά δυστυχώς δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα. Ανεξαρτήτως όμως συστήματος νομίζω ότι το ζήτημα του αυτοπροσδιορισμού και του σεβασμού των πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων τίθεται μόνο όταν ο άλλος έχει το δικαίωμα της επιλογής. Σε αυτή την περίπτωση προσωπικά δεν θα με ενοχλούσε αν μια γυναίκα αποφάσιζε να κυκλοφορεί και με συρματόπλεγμα!
Και παρόμοιες παραβιάσεις δικαιωμάτων κυρίως σε βάρος γυναικών με τέτοια επιχειρήματα μπορείτε να συναντήσετε και στην χώρα μας,αρκεί να στρέψετε το βλέμμα σας στη Δυτική Θράκη και την εκεί εφαρμογή της "σαρίας".
Τώρα τα αισθητικά κριτήρια θα μου επιτρέψετε να μην τα θεωρώ τόσο ασφαλή, γιατί φοβάμαι ότι αν τα εφαρμόσουμε, οι κρυπτο-μάτσο (ευδοκιμεί αυτό το είδος και εδώ;) μπορεί να υποχρεώσουν και κάποιες από εμάς να κυκλοφορούν με μπούρκα για αισθητικούς λόγους ...
Υ.Γ.: Επειδή σας βλέπω να έχετε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Ιράν και υποθέτω ότι είστε και πολυσυλλεκτικό άτομο, θα σας προτείνω να διαβάσετε ένα κόμιξ σχετικό, το "Pesepolis" της Marjane Satrapi.
@ Κρίτων
"Αλεπουδίτσα γράψε περισσότερα για το τί γίνεται στο Ιράν και κατέβασε καμιά ιδέα για συγκεκριμένη συμπαράσταση."
Αφέντη,
Η επιθυμία σου είναι διαταγή. Φεύγω με την επόμενη πτήση για Τεχεράνη.Σκοπός μου είναι να εξετασω απο κοντα την κατασταση και να οργανώσω αποτελεσματικά την εκεί αντίσταση. Θα επικοινωνήσω μαζι σας μόλις έχω νεότερα.
Renard Prechant
Mad Cow thanks for your suggestion.
Ανταποδίδω συνιστώντας το «Διαβάζοντας τη Λολίτα στη Τεχεράνη».
Αλεπουδίτσα, οι κακές γλώσσες λένε ότι δεν είσαι στο Ιράν αλλά σε ευρωπαϊκή χώρα και, λόγω ζέστης, κυκλοφορείς με ενδυμασία που κάθε άλλο παρά ανέχεται η ισλαμική Θρησκεία. Στο Ιτάν μόνο κάποιος φανατικός εχθρός σου θα σε έστελνε, όχι πάντως εγώ. Όταν έλεγα για κάποια συμπαράσταση δεν σκεφτόμουν να κατεβούμε με όπλα στους δρόμους, αλλά καμιά συλλογή υπογραφών για την απελευθέρωση γυναικών που κρατούνται ή τίποτε άλλο πιο ευφάνταστο.
Κρίτων
Σας ευχαριστώ θερμά για την βιβλιογραφική πρόταση, φίλτατε "Κρίτωνα"! Θα φροντίσω να τη συμπεριλάβω στα επόμενα αναγνώσματά μου! Και τα θερμά μου συγχαρητήρια για τη βελτίωση του χρόνου ανταπόκρισής σας!
Πολύ παρεμβατικό σας βρίσκω όμως! Αφήστε την "αλεπουδίτσα" να κυκλοφορεί όπως επιθυμεί στις ευρωπαϊκές πόλεις! Όταν θα αποφασίσει με το καλό να πραγματοποιήσει την αποστολή στην Τεχεράνη, τότε να εκφράσετε άποψη και για το dress-code της μην τυχόν και καταλήξει το κορίτσι σε κανένα μπουντρούμι !
Εχω ήδη παραγγείλει ειδική μπούρκα εμπνευσμενη απο το κορσε του Jean-Paul Gautier που φορουσε η Madonna την δεκαετία του 80. Η επανασταση έχει ηδη αρχισει.
Renard Prechant
Πολύ καλή η ιδέα σας! Ακόμα και η επαντάσταση είναι θέμα στυλ! Ας αρχίσει λοιπόν η επανάσταση από τις μπανέλες ...
Post a Comment