Και άλλη απόφαση ΕΔΔΑ για το δικαίωμα πρόσβασης στην πληροφόρηση, K.H. and others v. Slovakia (απόφαση 24 Απριλίου 2009, προσφυγή n° 32881/04)
Για όσους ενδιαφέρονται σχετικά με αυτό το ζήτημα, το ΕΔΔΑ φαίνεται να μην τους απογοητεύει τελευταία. Μετά την πρόσφατη ουγγρική απόφαση (βλ. προηγούμενο post), πριν από λίγες μέρες το δικαστήριο του Στρασβούργου δημοσίευσε και την εν λόγω σλοβακική, της οποίας το ιστορικό πλαίσιο είναι πιο πλούσιο από την πρώτη. Συγκεκριμένα, η K.H. αφορά οκτώ γυναίκες Ρομά, οι οποίες μετά την εισαγωγή τους σε νοσοκομεία προκειμένου να γεννήσουν διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν πλέον να τεκνοποιήσουν. Οι κρατικές αρχές αρνήθηκαν να τους δώσουν πρόσβαση στους ιατρικούς τους φακέλους, έτσι ώστε να πληροφορηθούν οι ίδιες εάν τα νοσοκομεία έφεραν ευθύνη.
Το ΕΔΔΑ εξέτασε το παράπονό τους βάσει του άρθρο 8 της Σύμβασης, διάταξης που κατοχυρώνει, μεταξύ άλλων, και το δικαίωμα προστασίας τους ιδιωτικού βίου. Αναζήτησε δε τις θετικές υποχρεώσεις του κράτους στο πλαίσιο της συγκεκριμένης υπόθεσης. Υπογράμμισε ότι, προκειμένου το δικαίωμα πρόσβασης σε προσωπικές πληροφορίες να είναι αποτελεσματικό και ουσιαστικό, θα πρέπει το κράτος να φέρει το βάρος απόδειξης σχετικά με τους λόγους απόκρυψης προσωπικών πληροφοριών και όχι ο ενδιαφερόμενος, ο οποίος, σύμφωνα με το σλοβακικό δημόσιο, όφειλε να θεμελιώσει επαρκώς τους λόγους για τους οποίους επιθυμούσε την πρόσβαση στον προσωπικό του φάκελλο.
Η απόφαση καταλήγει επίσης και σε παραβίαση του άρθρου 6§1 λόγω της αδυναμίας των προσφυγουσών να προσκομίσουν τα κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία ενώπιον των δικαστηρίων.
Και με αυτήν την απόφαση το ΕΔΔΑ φαίνεται να υπογραμμίζει τον ολοένα και στενότερο έλεγχο που εφαρμόζει τα τελευταία τρία χρόνια σε περιπτώσεις παραβιάσεων των ατομικών δικαιωμάτων των Ρομά.
No comments:
Post a Comment