25.4.09

Hero (?) by accident



Φθινόπωρο του 2006 και μια ομάδα τεσσάρων αγοριών στο Τορίνο προπηλακίζουν ένα συμμαθητή τους που έπασχε από το σύνδρομο Down. Το αγόρι κατατρομοκρατείται και “κυριολεκτικά τα κάνει επάνω του”. Ως εδώ η ιστορία θα ήταν λίγο-πολύ συνηθισμένη, αφού όλοι ξέρουμε ότι σε κάθε σχολείο υπάρχουν καλόπαιδα που ρίχνουν ψιλές σε συμμαθητές τους. Θυμάμαι έναν που με είχε μουρλάνει στο Γυμνάσιο, το πλήρωσε όμως αργότερα, αλλά αυτό θα σας το πω άλλη φορά. Στην ιστορία μας η διαφορά είναι ότι παίρνει μέρος και η τεχνολογία και περιπλέκει τα πράγματα. Το ένα από τα τέσσερα αγόρια κατέγραψε με κάμερα το συμβάν και στη συνέχεια «ανέβασε» το βίντεο στο Google Video, όπου και παρέμεινε για περίπου δύο μήνες προτού η Google δεήσει να το αποσύρει.

Δυόμισι περίπου χρόνια αργότερα, η απόφαση των ιταλικών δικαστήριων, στο πλαίσιο ποινικής δίωξης που ασκήθηκε κατά των υπευθύνων της Google μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθούν οι επιχειρήσεις που προσφέρουν υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, μηχανές αναζήτησης ή γενικότερα τόπους φιλοξενίας απόψεων, φωτογραφιών και video τρίτων. Προς απάντηση είναι το κατά πόσον αυτού του είδους οι εταιρείες θα πρέπει να διέπονται από τους ίδιους κανόνες που διέπουν τα κλασικά μέσα ενημέρωσης . Ο δικηγόρος της Google υποστηρίζει ότι εάν θεωρηθεί ότι η Google είχε σε αυτήν την περίπτωση την υποχρέωση να ελέγξει το video πριν από τη δημοσίευσή του στον ιστότοπό της, αυτό θα ήταν ένα πολύ κακό προηγούμενο που θα μπορούσε να αποβεί θανατηφόρο για το Διαδίκτυο. Γενικότερα, όσοι τάσσονται εναντίον της θέσπισης τέτοιων υποχρεώσεων για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται μέσω Internet, προβάλλουν ότι αναγώριση ευθύνης του ιστοτόπου εν προκειμένω θα ισοδυναμούσε με την υποβολή μήνυσης κατά του ταχυδρόμου που επιδίδει γράμμα προσβλητικού περιεχομένου.

Από την άλλη πλευρά, η εισαγγελική αρχή επισημαίνει ότι η Google και οι αντίστοιχες εταιρείες δεν είναι απλώς ένα παθητικό μέσο, κάτι σαν πίνακας ανακοινώσεων στον οποίο ο ενδιαφερόμενος καρφιτσώνει αγγελίες. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη υπόθεση υπογραμμίζουν ότι το επίμαχο video παρέμεινε αναρτημένο για δύο περίπου μήνες, χωρίς η Google να το «κατεβάσει» και μάλιστα παρά το γεγονός ότι πάνω από εξήντα άτομα είχαν προβεί σε αρνητικότατα σχόλια στη σχετική ιστοσελίδα. Σημειωτέον ότι κατά την περίοδο αυτή το βιντεάκι είχε καταλάβει και την 29η θέση της λίστας της Google με τα πιο διασκεδαστικά video!! Η Google απέσυρε βέβαια το video αμέσως σχεδόν μόλις οι ιταλικές αρχές επικοινώνησαν με την εταιρεία και της επισήμαναν την ύπαρξή του. Θεωρεί δε ότι η υποχρέωση να προβαίνει σε ένα είδος προληπτικού ελέγχου των video που μεταφορτώνονται στον ιστότοπό της είναι στην πράξη κάτι το αδύνατο. Και αυτό, διότι κάθε εβδομάδα «ανεβαίνουν» στο site 1.500.000 περίπου φιλμάκια.

Για την ιστορία πάντως, τα τέσσερα αγοράκια εντοπίσθηκαν με τη βοήθεια της ίδιας της Google και καταδικάσθηκαν σε κοινωνική εργασία για την πράξη τους. Ποιος είπε ότι η τεχνολογία δεν είναι δίκοπο μαχαίρι;

Πηγές: timesonline
privacyassociation
gizmodo
slate

11 comments:

Anonymous said...

..Θυμάμαι έναν που με είχε μουρλάνει στο Γυμνάσιο, το πλήρωσε όμως αργότερα, αλλά αυτό θα σας το πω άλλη φόρα...
Είπα να ξεκινήσω χαλαρά σήμερα. μιας και είναι Δευτέρα, αρχή της εβδομάδας..η περιέργειά μου δε με αφήνει σε ησυχία και θα ρωτήσω για αυτό το άλλο τι συνέβη..
Μετά θα σχολιάσω και το κείμενο...

Pig black said...

Άλλη φορά. Βάζω τέτοια για να διατηρώ το ενδιαφέρον σας.

Anonymous said...

Την περιέργεια προκαλείς.
Σχετικά με το άρθρο, πιστεύω πως ο τρόπος με τον οποίο οι ιστιότοποι παρέχουν υπηρεσίες στερείται του αισθήματος του τι ειναι σωστό και τι πρεπον.
Και για να πάμε ένα βήμα πιο πέρα:
"Η προοπτική των δικαιωμάτων θέτει υπό δοκιμασία προγράμματα και πολιτικές ανάπτυξης με βάσει το αν πράγματι εξυπηρετούν τα άτομα"(Ιγκνάτιεφ)...

Anonymous said...

Επιθυμώ επιπλέον να εκθέσω κάτι που με προβλημάτισε: το ψευδώνυμό σου δεν είναι τυχαίο.Και το έψαξα να πω την αλήθεια γιατί φαντάζει αντιαισθητικό με τόσο νομικά ζητήματα.Σαν πρώτη διαπίστωση λοιπόν black pig ή pig black η έρευνα έδειξε πως τα γουρουνάκια (ευαίσθητα και ευφυή ζώα) συνήθως δεν τυγχάνουν της δέουσας προσοχής από εκείνους που τα εκτρέφουν, οι οποίοι αποδεικνύονται πιο χαζοί από αυτά στο τέλος.
Βέβαια μένει και η δική σου εκδοχή...

Black pig said...

Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε.

Anonymous said...

Καλέ, μην πειράζετε το "black pig" και είναι δύσκολοι καιροί για γουρουνάκια!

Anonymous said...

Δεν το πειράζω,ποιος τα λέει αυτά.Αν ήταν να το πειράξω θα του διάβαζα παραμύθια!

Anonymous said...

Πάντως τα παραμύθια με γουρουνάκια είναι συνήθως ωραία!
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι όσο κι αν μας τρώει η περιέργεια για τα βάσανα της παιδικής του ηλικίας από τους συμμαθητές του ή την ενδιαφέρουσα ιστορία που πιθανότατα κρύβεται πίσω από την επιλογή του ονόματος, δεν νομιμοποιούμαστε να του ζητήσουμε να μας τα αποκαλύψει.
Είπαμε είναι και η τεχνολογία δίκοπο μαχαίρι αναφορικά με την προστασία των δικαιωμάτων για να θυμηθούμε και το σχετικό post ...

Anonymous said...

Δε ζήτησα να αποκαλυφθεί όποιος ή όποια κρύβεται πίσω από το ψευδώνυμο.Θα ήταν αγένεια να θέλω να μάθω λεπτομέρειες, χιουμοριστικοί συνειρμοί και στοχασμοί περί ονόματος-"βασάνων" όμως επιτρέπονται χωρίς να νομιμοποιούν κάτι.Σκεφτόμαστε ό,τι μας προσφέρεται, δεν είμαστε απλοί δέκτες αναφορών.. για παράδειγμα σκέφτηκα:γιατί στο συγκεκριμένο blog να υπάρχει ένα γουρουνάκι?Το μαύρο είναι άλλο θέμα.

Anonymous said...

Έλα ντε; Γιατί υπάρχει ένα γουρουνάκι;;;

Anonymous said...

Τι να σου πω..Πιθανολογώ,επειδή μόνο ένας από όλους μας "αντιδρά"..Αν το καλοσκεφτείς δε θα ταίριαζε να γίνουμε και χοιροστάσιο..