30.11.09

Νέα καταδίκη της Ελλάδας από το ΕΔΔΑ για την κράτηση υπό απέλαση αλλοδαπού



ΕΔΔΑ, Tabesh c. Grèce, no. 8256/07, 26 Νοεμβρίου 2009

Μετά την καλοκαιρινή απόφαση S.D. c. Grèce (11 Ιουνίου 2009), το ΕΔΔΑ επανέρχεται και καταδικάζει εκ νέου την Ελλάδα για παραβίαση των άρθρων 3 και 5 της Σύμβασης. Η Tabesh αφορούσε την κράτηση ενός Αφγανού στην Υποδιεύθυνση αλλοδαπών Θεσσαλονίκης για χρονικό διάστημα τριών μηνών μετά την επιβολή σε αυτόν του μέτρου της διοικητικής απέλασης για παράνομη είσοδο στη χώρα και κατοχή πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων.

Σε ό,τι αφορά το άρθρο 3, το ΕΔΔΑ, αφού αναφέρθηκε στις σχετικές εκθέσεις του CPT, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόληψη των βασανιστηρίων και της εξευτελιστικής μεταχείρισης, διαπίστωσε ότι οι συνθήκες κράτησης στην Υποδιεύθυνση αλλοδαπών ισοδυναμούσαν με εξευτελιστική μεταχείριση, αφού ο προσφεύγων δεν είχε τη δυνατότητα εξόδου σε υπαίθριο χώρο προκειμένου να περπατήσει, να γυμνασθεί λιγουλάκι και να δει τα πουλάκια να πετούν. Επίσης, το σύστημα σίτισης ήταν απαράδεκτο, διότι οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αλλοδαπών του έδιναν ημερήσιο χαρτζιλικάκι 5,87 ευρώ για παραγγελία εδεσμάτων από παρακείμενο φαστφουντάδικο. Τώρα, τι μπορείς να φας σήμερα στην Ελλάδα για μία ολόκληρη μέρα με τόσα λεφτά είναι άλλο ζήτημα…

Σημαντικό είναι επίσης ότι η κράτηση καθ΄εαυτή θεωρήθηκε αντίθετη με το άρθρο 5§1 της Σύμβασης, διότι οι αρχές εξάντλησαν το τρίμηνο κράτησης χωρίς να υπάρχει λόγος, αφού γνώριζαν εξ αρχής ότι η ίδια δεν θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί (ο προσφεύγων δήλωνε Αφγανός, δεν είχε ταξιδιωτικά έγγραφα και η πρεσβεία του Αφγανιστάν δεν επιβεβαίωνε ότι ο ίδιος ήταν υπήκοός του). Επαναλαμβάνοντας δε την S.D. το ΕΔΔΑ κατέληξε και σε παραβίαση του άρθρου 5§4. Τόνισε, πρώτον, ότι κατά τη διαδικασία των αντιρρήσεων ενώπιον του Προέδρου του Διοικητικού Πρωτοδικείου, δεν απαντήθηκε το επιχείρημα του προσφεύγοντος σχετικά με τον αλυσιτελή χαρακτήρα της κράτησής του και δεύτερον ότι ο ίδιος ο νόμος 3386/2005 είναι προβληματικός ως προς την αποτελεσματικότητα του ελέγχου της νομιμότητας της κράτησης του υπό απέλαση αλλοδαπού.

Οι αποφάσεις S.D. και Tabesh είναι σημαντικές για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία αντιμετωπίζουν το ζήτημα της επαναπροώθησης αλλοδαπών στην Ελλάδα για την εξέταση της αίτησης χορήγησης πολιτικού ασύλου. Υφίσταται ήδη έντονος προβληματισμός τόσο στο πλαίσιο της Ε.Ε. όσο και του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά πόσον οι συνθήκες κράτησης στην Ελλάδα και η διαδικασία επεξεργασίας των αιτημάτων ασύλου, μπορούν να επιτρέψουν την επαναπροώθηση αυτών των ατόμων από τον τελευταίο προορισμό τους στη χώρα της αρχικής υποδοχής τους, δηλαδή την Ελλάδα. Βλ. ιδιαιτέρως υποθέσεις κατά του Βελγίου, οι οποίες έχουν ήδη κοινοποιηθεί στο τελευταίο και αφορούν ζητήματα επαναπροώθησης αλλοδαπών στην Ελλάδα για την. Τα κείμενα των κοινοποιήσεων είναι προσβάσιμα στο site του ΕΔΔΑ.
Requête no 51599/08 présentée par N. I. contre la Belgique introduite le 29 octobre 2008;
Requête no 7295/09 présentée par Zikria GHARIBZADEH et autres contre la Belgique introduite le 6 février 2009
Requête no 41608/08 présentée par Karlo MIKHAEL RASHU contre la Belgique introduite le 1er septembre 2008
Requête no 6130/08 présentée par Said Bashir, Shahla et Said Amir QURAISHI contre la Belgique introduite le 4 février 2008
Οι S.D. και Tabesh επιτείνουν φυσικά αυτόν τον προβληματισμό…

8 comments:

ΦΙΛΙΠΠΟΣ said...

6 ΜΙΝΕΣ Tpus kratane akoma apo allou mathenete ti ginete sti xora mas...6 file mou 6 kai an sou dikso pou th pathis plaka...ksipnistere.blogspot.com

Anonymous said...

Εξαιρετικές αποφάσεις και η S.D. και η Tabesh...Μπας και κάνουν χρήση του 3.2 και σταματήσουν να στέλνουν στην Ελλάδα έρμους Δουβλινέζους...Δάσκαλε, έχεις συγκεκριμένες περιπτώσεις που εφαρμόζεται το 6μηνο;;;

Anonymous said...

Ο νόμος πάντως προβλέπει τρεις μήνες, έτσι δεν είναι;

Anonymous said...

Το καλοκαίρι πέρασε νόμος που προβλέπει δυνατότητα και για εξάμηνο...Επίσης υπάρχει και η φρικαλέα δυνατότητα για 18μηνο...

Anonymous said...

Το εξάμηνο και, πολύ περισσότερο, το δεκαοκτάμηνο θα έχουν πρόβλημα στο Στρασβούργο.

Anonymous said...

Κάποιες διευκρινίσεις μόνο για το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Ο ανώτατος χρόνος κράτησης είναι πλέον έξι (6)μήνες με δυνατότητα παράτασης της κράτησης μέχρι δώδεκα (12) μήνες σε ειδικές περιπτώσεις (π.χ. μη συνεργασία του αλλοδαπού, καθυστέρηση στην διαδικασία εφοδιασμού του με ταξιδιωτικά έγγραφα). Η ανωτέρω ρύθμιση εισήχθη με την παρ.2 του άρθρου 48 του Ν.3772/2009 (ΦΕΚ Α 112/10.7.2009), με την οποία τροποποιήθηκε το άρθρο 76 του Ν. 3386/2005.
Ανιτθέτως η πρόβλεψη της παράτασης του χρόνου κράτησης των υπό απέλαση αλλοδαπών μέχρι και δεκαοχτώ (18) μήνες υπάρχει σε πρόσφατη οδηγία της Ε.Ε.(γνωστή και ως "οδηγία επιστροφής παράνομων αλλοδαπών"), η οποία δεν έχει ακόμα ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο. Θα πρέπει, βέβαια, να επισημανθεί ότι στην προαναφερόμενη οδηγία προβλέπεται ένα minimum διαδικαστικών εγγυήσεων για την προσβολή της απόφασης απέλασης και την άρση της κράτησης. Το μέλλον θα δείξει πώς θα εφαρμοσθούν στο μέλλον και πώς θα ερμηνευθούν οι σχετικές διατάξεις τόσο από τα εθνικά δικαστήρια, όσο και από το ΔΕΚ, και σε κάθε περίπτωση και από το ΕΔΔΑ.

Anonymous said...

Δηλαδή θα μπορούν να τους κρατάνε για δεκαοκτάμηνο; Καλά, θα πέσει μεγάλο γέλιο με το ΕυρΔΔΑ!

Anti said...

Εξαιρετικές οι αναρτήσεις σου με θέμα την προσωρινή κράτηση των υπό απέλαση αλλοδαπών!Με βοηθάνε πολύ στην διπλωματική μου με θέμα "Διαδοχικές διοικητικές απελάσεις.Νομολογία ΕΔΔΑ".Αναμένω με ενδιαφέρον νέα ανάρτηση σου σχετική με το θέμα.