12.3.07

Η Σρεμπρενιτσα και οι"Ελληνες ηρωες"

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε την προηγούμενη Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, την πολυαναμενόμενη απόφαση στην υπόθεση που αφορούσε τις σφαγές των Βοσνίων μουσουλμάνων κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία, την περίοδο 1992-1995. Η απόφαση, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί με μια λέξη ως «πολιτική», προσπάθησε να διατηρήσει τις λεπτές ισορροπίες στην περιοχή και να μη θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι σφαγές της Σρεμπρένιτσα, τον Ιούλιο του 1995, εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της Συνθήκης του ΟΗΕ κατά της γενοκτονίας. Ωστόσο, η ευθύνη δεν μπορεί να καταλογιστεί στη Σερβία παρόλο που όχι μόνο η ίδια προσέφερε υλική και στρατιωτική βοήθεια στο σερβοβοσνιακό στρατό αλλα και δεν προέβη σε οποιαδήποτε ενέργεια για ν’αποτρέψει τη γενοκτονία. Μ’αυτόν τον τρόπο το Διεθνές Δικαστέριο έμμεσα επέρριψε την ευθύνη στους Σέρβους της Βοσνίας. Όσον αφορά στα επιχειρήματα των Βοσνίων ότι οι σφαγές στη Σρεμπρένιτσα ήταν απλά το τελευταίο επεισόδιο μιας σειράς ανάλογων εγκλημάτων που μόνο σκοπό είχαν τον αφανισμό του μουσουλμανικού στοιχείου από την περιοχή, οι δικαστές της Χάγης έκριναν ότι οι 200.000 φόνοι, οι βιασμοί, τα αποτρόπαια βασανιστήρια και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Βοσνίων μουσουλμάνων, αποτέλεσμα της «εθνικής εκκαθάρισης» που είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας ο σερβοβοσνιακός στρατός δεν μπορούν να θεωρηθούν γενοκτονία υπό το φως της εν λόγω συνθήκης.

Ανεξάρτητα από τις πολιτικές συνέπειες σε διεθνές, ευρωπαϊκό και βαλκανικό επίπεδο, η απόφαση αυτή φέρνει ξανά στο προσκήνιο τη μεγαλύτερη σφαγή που συντελέστηκε σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ένα γεγονός που πρέπει να προκαλεί ντροπή στη διεθνή κοινότητα καθώς συνέβη σε μια πόλη που ήταν υπό την απόλυτη προστασία των κυανόκρανων του ΟΗΕ. Ένα γεγονός που, δυστυχώς, δεν προκαλεί αντίστοιχα συναισθήματα αποτροπιασμού στην πολιτισμένη και φιλάνθρωπη Ελλάδα για τη συμμετοχη και Ελλήνων εθελοντών στις σφαγές και την εν γένει στάση του ελληνικού τύπου και της ελληνικής κοινής γνώμης.

Προτιμά δηλαδή να ξεχνάει η ελληνική κοινή γνώμη ότι στη σφαγή των 8.000 αμάχων μουσουλμάνων συμμετείχαν και έλληνες εθελοντές, μέλη της ΕΕΦ (Ελληνική Εθελοντική Φρουρά). Η μονάδα αυτή, που αριθμούσε γύρω στα 60 μέλη και που ήταν ενσωματωμένη στον τακτικό σερβοβοσνιακό στρατό, ήταν ορκισμένη να συνδράμει τους αδελφούς Σέρβους ενάντια στους άπιστους μουσουλμάνους, υπερασπίζοντας τις αξίες της Ορθοδοξίας. Έτσι, λοιπόν, μετά τη «νίκη κατά των απίστων», η ελληνική σημαία υψώθηκε περήφανα στα ερείπια της ορθόδοξης εκκλησίας στη Σρεμπρένιτσα μαζι με τη σερβική, τη σημαία της Βεργίνας και του Βυζαντίου. «Κυματίζουν μαζί, δίπλα δίπλα και είναι η απόδειξη της αγάπης και της αλληλεγγύης των δύο λαών, της ευγνωμοσύνης των Σέρβων στρατιωτών για τη βοήθεια των Ελλήνων εθελοντών που πολεμούν κοντά τους», έγραφε διθυραμβικά ελληνική εφημερίδα λίγες μόνο μέρες μετά το αποτρόπαιο έγκλημα. Προς επιβράβευση του ηρωισμού και της αυταπάρνησης τους, τα παλλικάρια μας παρασημοφορήθηκαν από τον «ήρωα» Ράντοβαν Κάρατζιτς, που... τόσο άδικα διώκεται σήμερα σε διεθνές επίπεδο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο τελευταίος εξάλλου φέρεται να έχει πει ότι « οι Σέρβοι έχουν μόνο δύο φίλους, τον Θεό και τους Έλληνες».

Κάποιοι θα πουν ότι το γεγονός της συμμετοχής των Ελλήνων στη Σρεμπρένιτσα σταδιακά ξεχάστηκε. Ωστόσο αναρωτιέμαι: πώς μπορεί κάποιος να ξεχάσει στην Ελλάδα κάτι για το οποίο ουσιαστικά δεν έγινε ποτέ σοβαρή συζήτηση; Η ελληνική κοινωνία ακόμα αγνοεί τί πραγματικά συνέβη τον Ιούλιο του 1995 στην πολίχνη που στα ελληνικά σημαινει «Αργυρούπολη». Μπορεί ο ξένος τύπος να καταδίκασε τότε τα γεγονότα και να συνεχίζει ν’αναφέρεται με μελανά χρώματα στο μακελειό της Σρεμπρένιτσα (με συχνές αναφορές στην ελληνική συμμετοχή), αλλά στην Ελλάδα φορούσαμε και ακόμα φοράμε παρωπίδες. Διαδηλώσεις, συλλαλητήρια και πορείες συμπαράστασης υπερ των αδελφών Σέρβων και λαϊκά δικαστήρια κατά των Αμερικανών. Καθ’όλη τη διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, η ελληνική κοινή γνώμη υποστήριζε τυφλά τη Σερβία του Μιλόσεβιτς, θεωρώντας ότι όλα ήταν ένα ύπουλο σχέδιο των Αμερικανών για να έχουν τον απόλυτο έλεγχο της περιοχής. Δυστυχώς, δώδεκα χρόνια μετά, τίποτα δε δείχνει ότι η στάση μας άλλαξε. ‘Ολες οι ελληνικές εφημερίδες αναφέρονται στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου και ολες παραλείπουν ν’αναφερθούν στην ελληνική παρουσία.

Ειναι πραγματικά αστείο πώς εμείς οι Έλληνες είμαστε περήφανοι για όλα αυτά που κατάφεραν οι «αρχαίοι ημών πρόγονοι» και δείχνουμε ιδιαίτερο ζήλο στο ν’αναφερόμαστε στα επιτεύγματά τους με την πρώτη ευκαιρία. Ταυτόχρονα όμως είμαστε ικανότατοι στο να αποσιωπούμε τα λάθη μας, ιδιαίτερα αυτά που μας φέρνουν σε δύσκολη θέση, αυτά που θα έπρεπε να μας αναγκάζουν σε αυτοκριτική. Έτσι, αντί ν’αναζητούμε την αλήθεια και να καταλογίζουμε, όπου πρέπει, τις πολιτικές και ηθικές ευθύνες, προτιμούμε να στρουθοκαμηλίζουμε και να ελπίζουμε ότι τα επώδυνα για εμάς γεγονότα απλώς θα ξεχαστούν. Κάτι ανάλογο συνέβη και με τη Σρεμπρένιτσα. Προσωπικά, δεν μπορώ παρά να νιώθω ντροπή.

Renard prechant

13 comments:

Anonymous said...

Οι ίδιοι εθελοντές έκαψαν προχτές και τον Άγνωστο Στρατιώτη; Πρέπει να έχουν κεκτημένη ταχύτητα...

lex and the city said...

Πολύ καλό το άρθρο σου, με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Είμαστε η μόνη χώρα της Ευρώπης που επιδεικνύει βάρβαρη αναισθησία και όσοι ψελίσαμε κάτι είμαστε απελπιστικά λίγοι.

Κρίτων

Anonymous said...

Είδατε ποτέ, αγαπητέ μου, να γίνεται ουσιαστικός και σοβαρός διάλογος σε αυτήν την χώρα για οποιουδήποτε είδους ζήτημα; Εύλογες οι απορίες σας, δύσκολες οι απαντήσεις! Μπορεί άλλοι λαοί και κράτη να έχουν σημειώσει πρόοδο στην διαχείριση της συλλογικής μνήμης και ευθύνης αναφορικά με το όχι και τόσο "ένδοξο" παρελθόν τους, αλλά εμείς ασχολούμαστε επιλεκτικά με τους αρχαίους μας προγόνους για άλλους λόγους και χωρίς την παραμικρή διάθεση αυτοκριτικής.

Unknown said...

Φυσικα και γινεται σοβαρος διαλογος:
για το ποιο τραγουδι θα στειλουμε φετος στη eurovision, ποια θα ειναι τα σχηματα του φετινου χειμωνα, ποιος θα κερδισει τη μαχη της πρωινης ζωνης και αν ο Ρεμος θα παντρευτει επιτελους τη Μακρυπουλια. Ειναι μεγαλα τα προβληματα του Ελληνα που καιρος να ασχολειται με κατι που εγινε πριν 10 χρονια σε μια πολη καπου στη Βοσνια...
Εξαλλου ειναι γνωστο οτι για ολα φταινε οι Αμερικανοι.

Anonymous said...

Δεν την παντρεύτηκε ακόμα; Κρίμα το κορίτσι, σαν τα κρύα τα νερά...

Unknown said...

Καλά, τι φρούτο πάλι είναι αυτό που μας βρήκε, δεν μας έφταναν οι μαυρογούρουνοι κλπ, τώρα έχουμε και τις αλεπούδες ...

Και τι αντεθνικό άρθρο, το διάβασα και μου ανέβηκε η πίεση, τελικά θα με ξεκάνετε έτσι που το πάτε.

Μα, χαμπάρι δεν πήρατε ότι εδώ, στον τόπο που γεννήθηκε η δημοκρατία, ο Κλίντον και οι συνοδοιπόροι του, για τον άθλιο ρόλο που έπαιξαν στην υπόθεση της Γιουγκοσλαβίας, δικάσθηκαν δημόσια, στην πλατεία Συντάγματος, και καταδικάσθηκαν από το περήφανο κι ανεξάρτητο λαϊκό δικαστήριο, πρόεδρος του οποίου υπήρξε ο βράχος της παγκόσμιας δικαιοσύνης αρχιδικαστής Καζάκος; (ο μόνος δικαστής που, ακόμη, και προς τιμήν του, δεν έχει προσφύγει στο Μισθοδικείο, αν και δικαιούται αναδρομικά τουλάχιστον από το 500 π.Χ.;)

Και τολμάτε να παραβιάζετε την αμετάκλητη αυτή απόφαση, θεωρώντας ότι έγιναν (δήθεν) εγκλήματα σε βάρος των μουσουλμάνων της Βοσνίας; (άκου μουσουλμάνοι στην καρδιά της Ευρώπης, γιατί δεν πάνε στη Μέκκα να εγκατασταθούν εκεί);

Έ ρε Στρασβούργο που σας χρειάζεται ...

Φεύγω, με ταράξατε πάλι.

Anonymous said...

Καλέ, μη συγχύζεστε! Ανησυχώ για την υγεία σας! Αχ, αυτό το "πάθος" του Έλληνα ...

Anonymous said...

@ anonymous

Το ζήτημα με την πατρίδα,αγαπητέ/ή μου, είναι το πώς την ορίζεις! Νομίζω ότι απλώς δεν θέλετε να κατανοήσετε ότι η ίδια πατρίδα τον καθένα μπορεί να "τον πληγώνει" με διαφορετικό τρόπο.
Αν υπήρχαν αντίστοιχα βιντεάκια από την Σρεμπρένιτσα, θα σας έκαναν "εθνικά" υπερήφανο/η;
Και τί σχέση μπορεί να έχουν οι Αλβανοί, ο UCK ή οι Τσάμηδες με το πόσο "πατριώτης" αισθάνεται κανείς;
Και οι ερωτήσεις δεν είναι ρητορικές. Ειλικρινά θα με ενδιέφερε πολύ να ακούσω τις απόψεις σας.

lex and the city said...

@ anonymous

Δηλαδή, ο γνήσιος πατριώτης πρέπει να αγαπά την Ελλάδα, να εκθειάζει τα κατορθώματα και τα επιτεύγματά της και να διαφημίζει τις αρετές των συμπατριωτών Ακόμα πρέπει να είναι βαθύτατα πεπεισμένος ότι είναι τυχερός που είναι Έλληνας, ότι όσοι δεν είναι Έλληνες είναι απλά δυστυχισμένοι, μας φθονούν και επιδιώκουν την καταστροφή μας και ότι ο χώρος και ο χρόνος σταματούν έξω από τα ελληνικά σύνορα. Τέλος, να δέχεται με ευλάβεια το αξίωμα ότι οι Έλληνες δεν έχουν ελαττώματα και δεν κάνουν λάθη. Όποιος δε δέχεται τα ανωτέρω, απλά δεν είναι γνήσιος Έλληνας…
Αν όντως είναι έτσι τότε καλύτερα να μην ανήκω στους πατριώτες… Αν δεν αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και δε κοιτάμε με κριτική διάθεση το παρελθόν μας, τότε πως μπορούμε να εξελιχθούμε και να προοδεύσουμε? Κάποιος που θεωρεί ότι είναι αλάνθαστος , δεν έχει κανένα περιθώριο βελτίωσης.

Renard Prechant

Υ.Γ. Να προσθέσω επίσης ότι το Internet είναι γεμάτο από φωτογραφίες και videos από τη Σρεμπρένιτσα (συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής συμμετοχής).

Anonymous said...

Αγαπητέ anonymous,

Τα πράγματα δεν είναι άσπρα ή μαύρα. Δεν καταλαβαίνω με ποιόν τρόπο όταν μιλάς για την πατρίδα σου μπορεί να σε αποκαλούνε ρατσιστή. Εκτός αν εννοείς ότι μιλάς για την πατρίδα σου ως ιδιοκτήτης αυτής, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να πετάξεις έξω από αυτήν οποιοδήποτε αλλοδαπό ο οποίος επιθυμεί να φτιάξει τη ζωή του στην Ελλάδα. Σαν να είσαι δηλαδή ιδιοκτήτης διαμερίσματος και να κάνεις έξωση στον ένοικο. Αν το βλεπεις έτσι, μάλλον υπάρχει κάποιο πρόβλημα, διότι θα πρέπει να ξέρεις ότι και εσύ ένοικος είσαι του συγκεκριμένου διαμερίσματος.

Anonymous said...

Ωραία τα παραδείγματά σας, "μαύρο γουρουνάκι", αλλά δε νομίζω ότι τον "anonymous" θα τον πείσουν επιχειρήματα προερχόμενα από το εμπράγματο ή το ενοχικό δίκαιο.
Βέβαια και εγώ με τη σειρά μου, αν πατριώτης είναι αυτός που αντιμετωπίζει την πατρίδα ως τσιφλίκι του, προτιμώ να δηλώνω ακτήμων ...

Anonymous said...

Κύριοι και κυρίες βέβαια, ειλικρινά πιστεύω πως αν οι Σέρβοι είχαν νικήσει .... λέμε τώρα.... οι Αμερικάνοι και οι μουσουλμάνοι θα ήταν στα δικαστήρια ως κατηγορούμενοι. Έτσι άλλωστε δεν συμβαίνει σε κάθε πόλεμο;
Πως όμως μπορούμε να λέμε ότι η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού που ακόμα και τώρα υποστηρίζει τους Σέρβους κάνει λάθος.... Εγώ δεν τολμώ να πάω κόντρα στο λαϊκό αίσθημα. Μην παραγνωρίζετε όμως και το γεγονός ότι ο πόλεμος δεν είναι απλά ένα παιχνίδι. Προκειμένου να σώσεις την οικογένεια, την ιστορία σου, τον πολιτισμό σου, την Πατρίδα σου, σκοτώνεις. Άμα νικήσεις, είσαι ήρωας. Αν χάσεις, τρομοκράτης και δολοφόνος.
Αν αντιμετωπίζαμε την Πατρίδα μας ως σπίτι μας, τουλάχιστον θα το διατηρούσαμε "καθαρό" και θα νοιαζόμασταν για αυτό, αλλά μάλλον είμαστε όλοι "ακτήμονες"

Anonymous said...

http://www.aegeantimes.gr/article.asp?id=12242&type=4

Δείτε εδώ και λίγη θηριωδία μουσουλμάνων. Προσοχή οι εικόνα είναι απάνθρωπη.