7.3.07

HOOLIGANS ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

Χτες, το Ανώτατο Δικαστήριο της Αργεντινής αναγνώρισε την αστική ευθύνη της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Αργεντινής και της ποδοσφαιρικής ομάδας Lanus για τον σοβαρό τραυματισμό ατόμου από οπαδούς της προαναφερθείσας ομάδας. Συγκεκριμένα, ο ενάγων ήταν επαγγελματίας οδηγός, ο οποίος είχε μεταφέρει στο γήπεδο δύο δημοσιογράφους για να καλύψουν τον αγώνα μεταξύ της Lanus με την Independiente. Περίμενε καθ΄όλη τη διάρκεια του αγώνα έξω από το γήπεδο, μέσα στο αυτοκίνητό του, για να παραλάβει τους δημοσιογράφους μετά τη λήξη του. Για κακή του τύχη η Independiente σκόραρε ένα αμφισβητούμενο γκολ και με τη λήξη του αγώνα ξέσπασαν επεισόδια από τους οπαδούς της Lanus έξω από το γήπεδο, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί σοβαρά ο ίδιος στο μάτι. Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι αστική ευθύνη για τον τραυματισμό έφεραν τόσο η διοργανώτρια ομάδα όσο και η Ομοσπονδία, ως υπεύθυνη για τη διοργάνωση του πρωταθλήματος. Νομίζω ότι η απόφαση είναι ενδιαφέρουσα στο μέτρο που αναγνωρίζει την ευθύνη των διοργανωτριών του πρωταθλήματος (οι οποίες αποκομίζουν φυσικά και οικονομικά οφέλη από αυτό) λόγω ενεργειών των οπαδών τους (δηλαδή των πελατών τους). Οι παράγοντες αυτοί φέρουν μέρος της ευθύνης στην περίπτωση επεισοδίων, αφού οφείλουν να εγγυώνται τη διεξαγωγή των αγώνων κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια τάξη και τη φυσική ακεραιότητα τρίτων. Όσο και αν είναι συζητήσιμη η ορθότητα της απόφασης, αναμφισβήτητα είναι ενδιαφέρουσα, διότι αναγνωρίζει τις θετικές υποχρεώσεις των διοργανωτών σε περίπτωση επεισοδίων.
Στο τελευταίο ματς μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού ξέσπασαν επεισόδια μέσα στο γήπεδο. Σε άλλους φετινούς αγώνες αυτά επεκτάθηκαν και έξω από τα γήπεδα με διάφορες παράπλευρες απώλειες. Δεν θα ήταν άσχημο και τα δικά μας δικαστήρια να εξετάσουν, σε περίπτωση παρόμοιων αγωγών, και μια τέτοια λύση. Αφού η νομοθετική εξουσία κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και αρέσκεται απλώς να εξαγγέλλει αόριστα μέτρα, παραμένοντας όμως ως προς την ουσία αδρανής, η μεταφορά του οικονομικού βάρους των ζημιών από τέτοιου είδους επεισόδια στις ομάδες και στην ΕΠΟ ίσως ταρακουνήσει τις τελευταίες, ώστε να λάβουν μέτρα περιστολής της βίας. Όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει αποζημίωση...

Black pig

8 comments:

Anonymous said...

Ενδιαφέρουσα η πρότασή σου, αλλά πιστεύεις ότι για την "καφρίλα" εντός και εκτός ελληνικών γηπέδων αρκούν δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες θα επιδικάζουν αποζημιώσεις στα θύματα;Είναι μια καλή αρχή βέβαια, αλλά από την έκδοση της απόφασης μέχρι την εκτέλεσή της, δεν νομίζω κανείς να συναντήσει ιδιαίτερη προθυμία από τους συγκεκριμένους υπόχρεους προς αποζημίωση...Συμφωνώ περισσότερο με τον "παιδαγωγικό" ρόλο του νόμου μήπως και σταματήσει η μεταμόρφωση ορισμένων "αγνών φιλάθλων" σε τραμπούκους μόλις βρεθούν στην κερκίδα . Το ποιός θα το τολμήσει και πώς θα το εφαρμόσει είναι όντως μεγάλο ζήτημα.

Anonymous said...

Ti eidos nomou omws ? To mono pou kaiei tis omades einai na min tous anagazoun na vazoun to heri stin tsepi.

Anonymous said...

@black pig

Ela, nte? Ti se kanei, omws, na pisteueis oti etsi oi omades 8a anagkastoun na valoun to xeri sthn tseph? Exeis diapistwsei oti eukola plhrwnoun tis opoiesdhpote ofeiles tous?

Unknown said...

Αγαπητέ Μαυρογούρουνε,

Συμφωνώ απόλυτα με την εν λόγω νομολογία. Η οποία πρέπει αμέσως να εφαρμοστεί και στη χώρα μας.

Και ποιο καλύτερο παράδειγμα από τον αγώνα που ανέφερες ... Γιατί, με την άθλια ενέργεια του Παναθηναϊκού να βάλει γκολ στο 89 και να επαναφέρει στην ευαίσθητη μνήμη του λαού του θρύλου το άτιμο 89, ξύπνησε παλιά πάθη και δυναμίτισε καίρια το κλίμα συναίνεσης και προόδου που τόσα χρόνια οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου προσπαθούν να εμπεδώσουν.

Το ότι ακολούθησαν τα χθεσινά φρικώδη επεισόδια ας μην εκπλήττει κανένα, ήταν αναμενόμενα ...

Anonymous said...

Κι εγώ συμφωνώ με την πρόταση του Μαυρογούρουνου. Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον μια αγωγή εναντίον των ΠΑΕ.

Κρίτων

Anonymous said...

Και μεγαλύτερο ενδιαφέρον μια απόφαση, που θα δικαίωνε τον ενάγοντα. Και ίσως δεν είναι διόλου απίθανο να εκδοθεί παρόμοια απόφαση από ελληνικό δικαστήριο. Γιατί όμως θα πρέπει οι ΠΑΕ μόνο με την "απειλή" καταβολής αποζημίωσης να νιώσουν επιτέλους την ανάγκη να λάβουν μέτρα για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα; Η αγάπη για το ποδόσφαιρο και τους φιλάθλους του δεν είναι ισχυρό κίνητρο;Μήπως το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο; Αν και είμαι μαζί σας ότι μια δικαστική απόφαση, που θα τους καθιστά υπόχρεους καταβολής αποζημίωσης με οποιαδήποτε βάση, θα ήταν τουλάχιστον μια καλή αρχή.Δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε θύμα/θύματα προκειμένου να συνταχθεί το δικόγραφο ...

Anonymous said...

Πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση. Τι γνώμη έχετε και για (ας πούμε) τις καταστροφές στο Πασαλιμάνι κάθε χρόνο που παίρνει ο γαύρος το πρωτάθλημα? Ή για να πάμε ακόμη παραπέρα, οι διοργανωτές μιας - κακώς περιφρουρημένης - διαδήλωσης μπορεί να έχουν ευθύνες για καταστροφές?

Anonymous said...

Αν και δεν μπορούμε να εξομοιώσουμε τις δύο περιπτώσεις, ναι θα μπορούσαν, σε κάποιο βαθμό, να ανακύπτουν ευθύνες και για τους οργανωτές της διαδήλωσης. Επίσης, νομίζω ότι μετά τα τελευταία τραγικά γεγονότα της λεωφόρου Λαυρίου, η αναζήτηση της αστικής ευθύνης των ΠΑΕ σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται πιο επιτακτική.