2.3.07

Ο Πωλ Ποτ, ο Ιουστινιανος και ο αραπης




Δύο πρόσφατες ιστορίες, φαινομενικά άσχετες μεταξύ τους που όμως έχουν ως κοινό παρονομαστή τη σημασία της ελευθερίας της έκφρασης:
Στο Σικάγο, επ΄ευκαιρία της γιορτής των Τριών Ιεραρχών, η ελληνική παροικία της πόλης διοργάνωσε γεύμα στο οποίο παρέστησαν ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και ο μητροπολίτης Ιάκωβος. Προσκεκλημένη ομιλήτρια ήταν η, ελληνικής καταγωγής, δεκαπεντάχρονη Προμηθέα, φαινόμενο στα μαθηματικά, αφού, όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία, σε ηλικία μόλις δεκατεσσάρων ετών έχει ήδη πάρει πτυχίο στα μαθηματικά από μερικά από τα γνωστότερα Πανεπιστήμια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Χόμπυ της Προμηθέας είναι ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός. Και επειδή μάλλον η Προμηθέα δεν είναι παιδί που κάθεται στα αυγά του, αποφάσισε να τινάξει στον αέρα τη σεμνή τελετή αναπτύσσοντας με γλαφυρότητα το θέμα "Πώς ο χριστιανισμός, θρησκεία μίσους, κατέστρεψε τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό". Καταλαβαίνετε τί συνέβη ! Οι εμβρόντητοι ιεράρχες δεν ήξεραν πού να κρυφτούν, καθώς η Προμηθέα (ωραίο όνομα) παρομοίαζε τον Ιουστινιανό με τον Πωλ Ποτ. Με την πρόοδο της ομιλίας και καθώς η Προμηθέα ανέπτυσσε τον όχι και τόσο πατριωτικό ρόλο της Εκκλησίας κατά την περίοδο της εξέγερσης των Ελλήνων κατά της τουρκοκρατίας, διάφοροι ανεγκέφαλοι από το ακροατήριο άρχισαν να την προπηλακίζουν λεκτικώς. Προς τιμήν του, ο μητροπολίτης Ιάκωβος παρενέβη, για να υπενθυμίσει ότι το ακροατήριο όφειλε σεβασμό στην ομιλήτρια έτσι ώστε να μπορέσει η ίδια να ολοκληρώσει την παρουσίασή της.
Από την άλλη πλευρά, όχι πολύ μακριά από το Σικάγο, στη Νέα Υόρκη, στις 28 Φεβρουαρίου, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης αποφάσισε, όμοφωνα, να παρακινήσει τους κατοίκους της Νέας Υόρκης να αποφεύγουν τη χρήση της λέξης "nigger" (αράπης), λόγω του υποτιμητικού και ρατσιστικού της περιεχομένου. Σημειώνω ότι η απόφαση δεν προβλέπει την επιβολή ποινής σε περίπτωση χρήσης της εν λόγω λέξης, κάτι που ούτως ή άλλως θα προσέβαλε την Πρώτη Τροποποίηση του Αμερικανικού Συντάγματος που κατοχυρώνει την ελευθερία της έκφρασης. Ωστόσο, η απόφαση αυτή είναι ενδεικτική του στενόμυαλου τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζεται σήμερα το πρόβλημα του ρατσισμού και της διακριτικής μεταχείρισης. Στο πλαίσιο της φιλοσοφίας του politically correct, στόχος της εξουσίας δεν είναι η δημιουργία των πραγματικών προϋποθέσεων εξάλειψης της διακριτικής μεταχείρισης των μαύρων αλλά η αποτροπή χρήσης της συγκεκριμένης λέξης που έχει ένα τέτοιο αρνητικό νοηματικό φορτίο. Οι λέξεις όμως δεν είναι τίποτε περισσότερο από οχήματα μεταφοράς ιδεών και νοοτροπιών. Αποτρέποντας ή απαγορεύοντας τη χρήση μιας λέξης δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να βαυκαλιζόμαστε ότι ξεριζώνουμε μια νοοτροπία. Και αυτό δότι ο ρατσιστής θα βρει ούτως ή άλλως τον τρόπο να περάσει τις ιδέες του έμμεσα, με πιο ύπουλο τρόπο και, μακροπρόθεσμα, προσδίδοντας σε κάποια άλλη λέξη το ίδιο αρνητικό νοηματικό περιεχόμενο. Όχι Γιάννης δηλαδή αλλά Γιαννάκης. Ενέργειες σαν αυτές του δημοτικού συμβουλίου της Νέας Υόρκης είναι άστοχες, διότι απλώς προσφέρουν την επίπλαστη πεποίθηση ότι κάτι γίνεται στο μέτωπο του ρατσισμού, ενώ παράλληλα το αυγό του φιδιού εκκολάπτεται με την ησυχία του λόγω της διατήρησης των οικονομικών ανισοτήτων και των διακρίσεων είτε αυτές αφορούν τους μαύρους είτε τους ομοφυλόφιλους είτε τις γυναίκες.
Για να επανέλθω από τη Νέα Υόρκη στο Σικάγο, αυτό που οφείλει να επιδιώκει η πολιτεία δεν είναι η διαγραφή των "κακών" λέξεων από το λεξιλόγιο, όσο κατάπτυστες και αν είναι αυτές. Αντίθετα, η εξουσία πρέπει να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή ζωηρού και πραγματικού διαλόγου για όλα τα θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος είτε αυτά είναι η ρατσιστική συμπεριφορά είτε ο ρόλος του χριστιανισμού. Σκέφτομαι πόσα θα είχαν να κερδίσουν οι Έλληνες μαθητές εάν, αντί να διδάσκονται την Ιστορία και τα Θρησκευτικά υπό μορφή προπαγάνδας, όπως δηλαδή γίνεται σήμερα, είχαν μια Προμηθέα να κλονίζει τις βεβαιότητές τους και να τους προκαλεί να σκεφτούν λιγάκι πιο πέρα από τα αυτονόητα.

Black pig

Για τις ιστορίες της Προμηθέας και του "nigger" μπορείτε να επισκεφτείτε τις εξής ιστοσελίδες:
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=97934588
http://www.guardian.co.uk/usa/story/0,,2023817,00.html#article_continue

28 comments:

Anonymous said...

Afta pou eipe i Promithea, ta lena anistorita pswnia. me ton arhaioelliniko politismo. Ntropi sas.

Unknown said...

Νομίζω ότι, αν κινηθούμε γρήγορα, προφταίνουμε: στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, να καλέσουμε την Προμηθέα να εκφωνήσει τον πανηγυρικό στην Μητρόπολη, παρουσία του Χριστόδουλου.

Αν καταφέρουμε να πουλήσουμε τα τηλεοπτικά δικαιώματα, θα γίνουμε πλούσιοι ...

Anonymous said...

Symfwnw me ton skeptic. Mporei na pathei kai kanena kardiako o Hristodoulos kai na isihasoume. M'ena smparo, dyo trygonia.

Anonymous said...

Symfwnw me ton skeptic. Mporei na pathei kai kanena kardiako o Hristodoulos kai na isihasoume. M'ena smparo, dyo trygonia.

antvol said...
This comment has been removed by the author.
Unknown said...

Αγαπητέ Μαυρογούρουνε,

Παρακαλείσαι θερμά, τις ελάχιστες φορές που συμφωνείς μαζί μου, να το γράφεις μόνο μια φορά.

Γιατί, όσο και να μη μου φαίνεται, είμαι σεμνό παιδί και κοκκινίζω.

Anonymous said...

Μου ξέφυγε από τη χαρά που συμφωνήσαμε και το δημοσίευσα εις διπλούν. Να μετονομασθείς σε red skeptic:

Unknown said...

Μήπως καλύτερα red brigades?

Anonymous said...

Skeptic brigades.

Anonymous said...

Υπάρχει κάποια προσωπική "βεντέτα" μεταξύ σας?!

Unknown said...

@ anonymous

Βεντέτα; Όχι, καμία.

Απλά, πριν πολλά πολλά χρόνια, σε προηγούμενες ζωές, υπήρξαμε και οι δύο ηγούμενοι ανταγωνιστικών μονών.

Από τότε, κι όποτε ξαναβρισκόμαστε, θυμόμαστε τα ωραία εκείνα χρόνια ....

Anonymous said...

Πριν από το Σχίσμα να υποθέσω! Τελικά όλα έχουν μια εξήγηση, έστω και μεταφυσική...Ευχαριστώ για την ενημέρωση!

Anonymous said...

Ναι, στο Άγιον Όρος. Ωραία χρόνια...

Anonymous said...

Και διαπιστώνω ότι εσύ διατήρησες το "μαύρο", ενώ ο εν Χριστώ αδελφός σου φλερτάρει με το "κόκκινο" ...

Unknown said...

Νομιζω οτι η συζητηση ξεφυγε λιγο αλλα δε βαριεσαι...κουβεντα να γινεται!

Anonymous said...

@ c

Αγαπητέ/η,
Αν συνέβαλα και εγώ στο να "ξεφύγει" η συζήτηση, θα σας παρακαλέσω να δεχθείτε την ταπεινή μου συγγνώμη. Πιστεύω ότι τόσο εγώ, όσο και οι υπόλοιποι συνομιλητές, παρασυρθήκαμε από το θέμα, που αφορούσε την ελευθερία της έκφρασης, και θεωρήσαμε ότι εκτός από το να μιλήσουμε για αυτή, μπορούσαμε και να την ασκήσουμε. Σας υπόσχομαι πάντως ότι -αφού ήδη "φωτίστηκαν" και οι πιο σκοτεινές πτυχές για την σχέση skeptic και black pig, η οποία είχε προκαλέσει την περιέργειά μου-θα επιδείξω ιδιαίτερη προσοχή και σύνεση -και αυτοπεριορισμό, αν χρειαστεί! - ώστε οποιαδήποτε μελλοντική παρέμβασή μου σε τούτο εδώ το ιστολόγιο να παραμένει "εντός θέματος"!

Anonymous said...

Pou einai diladi to kako me paremvaseis ektos thematos ???

antvol said...
This comment has been removed by the author.
Unknown said...

Παρακαλώ θερμά τους εκλεκτούς φίλους να αρκούνται στις εκάστοτε πληροφορίες που τους δίνω για την ιδιωτική μου ζωή και τη σχέση μου με μαυρογούρουνους, κόκκινα χρώματαα κλπ και να μην εικάζουν ανυπόστατα πράγματα, παραβιάζοντας κατάφωρα την οδηγία περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων, ου μην αλλά και τον σχετικό νόμο μεταφοράς του ελληνικού βασιλείου ...

Όσο για τα τεκταινόμενα σε άλλες ζωές και εποχές, ίσως χρειαστεί να επανέλθω.

Anonymous said...

Nai, afiste ton skeptic isiho. Min ton peirazete, giati fainetai kalo kai evaisthito paidi.

Anonymous said...

@ skeptic

Ουδεμία πρόθεση παρερμηνείας των δηλώσεών σας περί της ιδιωτικής σας ζωής, φίλτατε!Ούτε βεβαίως και πρόθεση παραβίασης της ευρωπαϊκής και της εθνικής νομοθεσίας! Πάντως με χαρά θα πληροφορηθώ για τις προηγούμενες ζωές σας, οποτεδήποτε νιώσετε την ανάγκη να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας μαζί μας !

Unknown said...

Μηπως να επεμβω παλι για να επαναφερω την ταξη?

Anonymous said...

Στην προηγούμενη ζωή μου ήμουν μαύρο γουρουνάκι. O skeptic, αν θυμάμαι καλά, ήταν καντηλανάφτης σε μονή παλαιοημερολογητών έξω από το Μαρκόπουλο Αττικής.

Anonymous said...

"Katamavrogourounos"? Τί είναι τούτο πάλι; Μήπως να αλλάξετε όνομα στο blog και να το πείτε "τα τρία γουρουνάκια"; Σταματώ εδώ, γιατί έχω και το άγχος του "c" ...

Unknown said...

Gourounakia, alepoudes...mallon prokeitai gia ti farma twn zwwn. to rolo tou kritwna den exw katalabei akoma alla pou tha paei... Oriste me parasurate k emena!!!!

Anonymous said...

Isws na einai o "kthnotrofos" ...

Anonymous said...

Na elpisoume na min einai o ktinovatis.

Anonymous said...

As anatreksoume ston Platwna mhpws dinei apanthseis kai se auto. Mexri tote, "gourounaki", as euxh8oume na kinduneueis mono apo ... xasaph!