3.3.07

CEDH, Sotiropoulou c. Grèce (dec.), 18.1.2007



Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σχετικά με την προσφυγή της Αγγελικής Σωτηροπούλου πέρασε απαρατήρητη από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ίσως επειδή αποτελεί απόφαση επί του παραδεκτού της προσφυγής. Με δεδομένο όμως ότι η προσφυγή κηρύχθηκε απαράδεκτη (και άρα δεν θα υπάρξει στη συνέχεια απόφαση επί της ουσίας), το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ότι το ΕΔΔΑ για πρώτη φορά έκρινε τη συμβατότητα των συνθηκών προσωρινής κράτησης μιας από τους κατηγορούμενους για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση "17 Νοέμβρη". Συγκεκριμένα, το ΕΔΔΑ θεώρησε ότι οι συνθήκες κράτησης της Σωτηροπούλου δεν ήταν αντίθετες προς το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ, διάταξης που απαγορεύει την επιβολή βασανιστηρίων και απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης. Κρίθηκε ότι τόσο το μέγεθος του κελιού όσο και οι γενικότερες συνθήκες διαβίωσης της προσφεύγουσας στις φυλακές Κορυδαλού (διάρκεια παραμονής εκτός του κελιού, επικοινωνία με τους δικούς της) δεν δημιουργούσαν πρόβλημα ως προς την ΕΣΔΑ. Επίσης, κατά το ΕΔΔΑ, κρίσιμο στοιχείο προκειμένου να καταλήξει στη μη παραβίαση του άρθρου 3 ήταν ότι το καθεστώς σχετικής απομόνωσης το οποίο είχε επιβληθεί στους κατηγορούμενους για συμμετοχή στη 17 Νοέμβρη, γινόταν λιγότερο αυστηρό με την πρόοδο της ανακριτικής διαδικασίας και ήρθη με το πέρας αυτής. Να σημειώσουμε ότι δύο μήνες πριν, στις 2.11.2006, το ΕΔΔΑ είχε ήδη κρίνει ότι το καθεστώς κράτησης του Παύλου Σερίφη στις φυλακές Κορυδαλού ήταν αντίθετο προς το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ. Το δικαστήριο του Στρασβούργου στάθηκε εδώ στο ιδιαίτερο γεγονός ότι στον Σερίφη, πάσχοντα από σκλήρυνση κατά πλάκας, δεν είχαν παρασχεθεί οι απαραίτητες ιατρικές φροντίδες κατά την κράτησή του, με αποτέλεσμα η κατάσταση της υγείας του να επιδεινωθεί.
Η σχετική απόφαση είναι προσβάσιμη στο http://cmiskp.echr.coe.int/tkp197/view.asp?item=1&portal=hbkm&action=html&highlight=serifis&sessionid=11572878&skin=hudoc-fr

Σε ό,τι αφορά τη Σωτηροπούλου, ιδαίτερο ενδιαφέρον έχει η θέση του ΕΔΔΑ ως προς την επιβολή πειθαρχικής ποινής εγκλεισμού πέντε ημερών στο κελλί της, λόγω συνέντευξης που είχε δώσει σε δημοσιογράφου χωρίς να έχει λάβει προηγούμενη άδεια από το αρμόδιο όργανο της φυλακής. Για το ΕΔΔΑ, το ειδικό καθεστώς επικοινωνίας με τρίτα πρόσωπα που είχε επιβληθεί στους κατηγορούμενους για συμμετοχή στη "17 Νοέμβρη" δικαιολογείτο λόγω της βαρύτητας των αδικημάτων και της ανάγκης να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα η ανάκριση. Μάλιστα, το ΕΔΔΑ τονίσε ότι η συγκεκριμένη πειθαρχική ποινή δεν επιβλήθηκε στην προσφεύγουσα λόγω καθ΄εαυτού του περιεχομένου της συνέντευξης (η Σωτηροπούλου κατήγγειλε τις συνθήκες κρατησής της και διακήρυξε την αθωότητά της) αλλά της μη προηγούμενης λήψης της απαιτούμενης άδειας από το αρμόδιο όργανο προκειμένου η ίδια να επικοινωνήσει με τρίτο πρόσωπο. Θα ήταν ενδιαφέρον να βλέπαμε ποια θα ήταν η θέση του ΕΔΔΑ εάν το σχετικό αίτημα της Σωτηροπούλου είχε υποβληθεί στο συμβούλιο της φυλακής, αυτό την είχε απορρίψει και στη συνέχεια η ίδια παραχωρούσε την εν λόγω συνέντευξη. Θα ήταν διαφορετική η κρίση του ευρωπαίου δικαστή ως προς το άρθρο 10 της ΕΣΔΑ (ελευθερία της έκφρασης) εάν εξέταζε το σχετικό παράπονο της προσφεύγουσας αποκλειστικά βάσει του περιεχομένου της συνέντευξης ;
Η απόφαση σχετικά με τη Σωτηροπούλου είναι προσβάσιμη στο http://cmiskp.echr.coe.int/tkp197/portal.asp?sessionId=11573102&skin=hudoc-fr&action=request

Black pig

6 comments:

Anonymous said...

Kala tis kanane tis Swtiropoulou. Yeia sta heria tous.

Unknown said...

Στο ερώτημα που θέτεις, νομίζω πως η θέση του ΕΔΔΑ θα ήταν ίδια. Κι αυτό γιατί το περιεχόμενο της συνέντευξης, αν επρόκειτο να αξιολογηθεί με οποιοδήποτε τρόπο, θα μπορούσε να γίνει και τώρα, αφού ήταν γνωστό στο Δικαστήριο.

Συμπέρασμα: Κατά το ΕΔΔΑ, είτε η Σωτηροπούλου τιμωρήθηκε γιατί έδωσε συνέντευξη χωρίς άδεια, είτε γιατί την έδωσε παρά τη σχετική απαγόρευση, δεν υπάρχει παραβίαση του άρθρου 3 της Συνθήκης.

ΥΓ Τι διαφέρει ο black pig από τον Κρίτωνα;

Anonymous said...

Den symfwnw me ti thesi sou, skeptic. An diavaseis tin apofasi, afti den prodikazei to symperasma toy EDDA stin periptwsi pou i Sotiropoulou eihe zitisiei tin aparaititi adeia. Antitheta, to symperasma gia mi paraviasi toy arthrou 10 vasizetai apokleistika sto stoiheio tis apousias aitisis gia tin adeia.

P.S. O black pig kai o Kritwn einai diaforetika proswpa.

Unknown said...

Αγαπητέ Μαυρογούρουνε,

Το γεγονός ότι δεν συμφωνείς με τη θέση μου σημαίνει άραγε και ότι διαφωνείς;

Αν είναι έτσι, και εφόσον έχεις δίκαιο, τότε ίσως έχω άδικο. Είναι όμως έτσι;

Φοβάμαι ότι αυτό δεν θα το μάθουμε ποτέ. Αφού η Σωτηροπούλου μία μόνο προσφυγή έκανε, κι αυτή στηρίχθηκε σε άλλη βάση.

Με οποιαδήποτε εκδοχή πάντως, μου κάνει εντύπωση που με καλείς να διαβάσω την απόφαση. Γιατί, πώς είναι δυνατόν να σχολιάσει κανείς αμερόληπτα μια απόφαση που έχει ήδη διαβάσει;

Anonymous said...

Δεν είναι ανάγκη να τη διαβάσεις αμερόληπτα, αφού, κατά κανόνα, δεν πρέπει να είσαι δικαστήριο. Απλώς να τη διαβάσεις σε προσκάλεσα, για να συνεννοηθούμε καλύτερα.

Unknown said...

Αγαπητέ Μαυρογούρουνε,

Συνεχίζεις τις προκλήσεις. Σε ενημερώνω λοιπόν ότι διαβάζω μόνον αποφάσεις του περήφανου, αδούλωτου, ελληνανεξάρτητου και ορθοδοξοστραφούς Α.Π. Που, προς τιμήν του, και παρά τις φοβερές πιέσεις που του ασκούνται από τα γνωστά κέντρα που απεργάζονται την καταστροφή του έθνους, δεν απεμπολεί τις προαιώνιες ελληνοχριστιανικές αλήθειες του ΚΠολΔ προς όφελος της παπο-σιωνιστικής ΕΣΔΑ.

Πότε τις διαβάζω; Μα, φυσικά, κάθε πρωί, μετά την έπαρση της σημαίας. Όπως άλλωστε κάθε σωστός πολίτης (πρέπει να) πράττει.

ΥΓ Έχω αφήσει σοβαρότατα μηνύματα και σε προγενέστερα κείμενά σας, ελπίζω να διατηρείτε στοιχειώδη εποπτεία επί του όλου blog σας.