15.3.07

ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΤΟΣ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΥ !



Ήθελα αρχικά να γράψω κάτι για τον άτυχο blogger που τον τσιμπήσανε οι ακάματες διωκτικές αρχές της Αιγύπτου και στη συνέχεια η ανεξάρτητη αιγυπτιακή δικαιοσύνη τον καταδίκασε σε τέσσερα χρονάκια φυλάκιση, διότι μέσω της ηλεκτρονικής του εφημερίδας "εξύβρισε" το Ισλάμ και τον πρόεδρο της Αιγύπτου.

Μετά όμως άνοιξα την ιστοσελίδα http://www.aei-tei.gr/636.html που μου είχε στείλει ο Κρίτωνας και.... με συνεπήρε η δύναμη του σουρεαλισμού. Αξίζει να μπείτε στο site του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής, για να επιβεβαιώσετε ιδίοις όμμασι το γεγονός ότι η μελέτη της νομικής επιστήμης δεν αποκλείει την ενασχόληση και με άλλες πνευματικές δραστηριότητες, όπως η ποίηση.

Στην προκειμένη περίπτωση βρισκόμαστε ενώπιον κοινής συλλογικής ποιητικής προσπάθειας, αφού ο Σύλλογος Φοιτητών Νομικής δημοσιεύει ανακοίνωση με την οποία διαμαρτύρεται εντονότατα για το "κόψιμο" 20 "συναδέλφων" στις τελευταίες εξετάσεις του Δικηγορικού Συλλόγου. Ο Σύλλογος Φοιτητών καταδικάζει την "πρακτική που ξεκίνησε πέρσι από τον Δικηγορικό Σύλλογο να κόβονται πλέον υποψήφιοι (κάτι το οποίο δεν ίσχυε μέχρι τότε, γιατί οι εξετάσεις ήταν εθιμοτυπικές)". Κατά τη γνώμη του, αυτή η νέα πρακτική "εντάσσεται στην γενικότερη αντιεκπαιδευτική πολιτική που εφαρμόζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της Ε.Ε.". Τα επιχειρήματα είναι πραγματικά συντριπτικά : με τον τρόπο αυτό, "οι εξετάσεις αποσυνδέουν το πτυχίο που παίρνουμε από το επάγγελμα, μιας και το πτυχίο μας και ο 1,5 χρόνος άσκησης δεν θεωρούνται επαρκή για να ασκήσουμε το επάγγελμα". Επίσης, "αποτελούν έναν ακόμα ταξικό φραγμό, μιας και χρησιμοποιούνται σαν μια ακόμα «κρισάρα» από την οποία πρέπει να περάσουμε για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε δουλειά με δικαιώματα". Ο κίνδυνος που ελλοχεύει από αυτήν την πρακτική είναι πραγματικός, διότι όπως εξηγούν τα ξεφτέρια "αν αποτύχουμε, κάτι το οποίο αποτελεί πλέον ξεκάθαρη κατεύθυνση του Δικηγορικού Συλλόγου, στρεφόμαστε στην αναζήτηση επαγγελμάτων που καμιά σχέση δεν έχουν με αυτό που σπουδάσαμε". Και για να μην υπάρξει αμφιβολία για το ζοφερό μέλλον που αναμένει πλέον τη νομική επιστήμη, διατυπώνουν και το τελευταίο καταλυτικό επιχείρημα: το νέο μέτρο θα έχει ως συνέπεια να χαθούν μελλοντικοί Λυκουρέζοι, αφού συμβάλλει "στην μορφωτική υποβάθμιση, μιας και με την βούλα το πτυχίο μας δεν αρκεί για να θεωρούμαστε ολοκληρωμένοι επιστήμονες του Δικαίου".

Το εν λόγω λογοτεχνικό εγχείρημα είναι δύσκολο αλλά, κατά τη γνώμη μου, ο συλλογικός ποιητής καταφέρνει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Πρώτον, με λεπτό χιούμορ επικρίνει την τακτική του Δικηγορικού Συλλόγου να "κόβει" κάθε φορά το πολύ δέκα με είκοσι υποψήφιους (αυτούς που μάλλον περνούσαν έξω από την αίθουσα των εξετάσεων και μπήκαν γιατί είδαν φως), έτσι για να μπορεί να ονομάζει "εξέταση" την παρωδία που διοργανώνει απλώς και μόνο για ψηφοθηρικούς σκοπούς των μελών του διοικητικού συμβουλίου. Δεύτερον, δεν μπορούμε παρά να υποκλιθούμε στον πρωτότυπο τρόπο με τον οποίο ο Σύλλογος Φοιτητών Νομικής κλείνει το μάτι στο έτος Εγγονόπουλου συνδέοντάς το με τη θρησκευτική επικαιρότητα. Δεν είναι έτσι τυχαία η αναφορά στη λέξη "βούλα", όρος που μας παραπέμπει υποσυνείδητα στο αρνάκι με τη βούλα και στις γαστρονομικές χαρές που μας περιμένουν την Κυριακή του Πάσχα.

Θα περίμενα όμως και το κάτι παραπάνω από τον Σύλλογο Φοιτητών Νομικής. Σε επόμενή σχετική ανακοίνωσή του επί του θέματος θα πρέπει να απαιτήσει από τον ΔΣΑ τη σύνδεση πτυχίου-επαγγέλματος με μέτρα πιο ρεαλιστικά. Έτσι, το βλέπω απολύτως λογικό ο φοιτητής, με τη λήψη του πτυχίου του, να παραλαμβάνει από τον Πρόεδρο του ΔΣΑ και το κλειδί επιπλωμένου γραφείου, όπου θα τον περιμένουν ήδη στρογγυλοκαθισμένοι και καμμιά δεκαριά καλοπληρωτές πελάτες με προσοδοφόρες υποθέσεις. Για να μη χάνει βρε παιδί μου την ώρα του στις ουρές της Ευελπίδων έξω από τα πινάκια και να μπορεί να εργασθεί απερίσπαστα ως "επιστήμονας του Δικαίου". Ζήτω το έτος Εγγονόπουλου !

Black pig

16 comments:

lex and the city said...

Η όλη ιστορία είναι όντως σουρεαλιστική. Το σοβαρό της υπόθεσης είναι η νοοτροπία της επιβολής που εκδηλώνεται. Απαιτούμε "δυναμικά" να κάνετε αυτό που σας λέμε. Δεν το συζητάμε αλλά το επιβάλουμε. Κατέχουμε το φως το αληθινό και όλοι οι άλλοι πρέπει να υποταχθούν. Αυτή η πρακτική της βίας και της επιβολής έχει γίνει κοινός τόπος στα πανεπιστήμια. Εισβάλλουμε στη συνεδριάσεις οργάνων και απαιτούμε να κάνουν αυτό που θέλουμε, εξετάσεις, μαθήματα κλπ. Δεν ξέρω αν υπάρχει τρόπος για να αντιμετωπισθεί και να αλλάξει αυτή η πρωτοφανής πρακτική βίας που εκδηλώνεται καθημερινά. Μεγάλη ευθύνη έχει φυσικά η ΠΟΣΔΕΠ που χαϊδεύει τους φοιτητές και ουδέποτε καταδίκασε φαινόμενα βίας ακόμη κι όταν είχαν ως στόχο μέλη ΔΕΠ. Ασφαλώς δεν πρέπει να υπάρχει προηγούμενο συνδικαλιστικής οργάνωσης που να ανέχεται τη βία εναντίον των ίδιων των μελών της.

Κρίτων

lex and the city said...

Δε ξερει κανεις αν θα πρεπει να γελαει με το θρασος αυτων των φοιτητων η να απελπιζεται με την καταντια τους! Οι εξετασεις του Δικηγορικου Συλλογου δε φημιζονται για τη δυσκολια και τις απαιτησεις τους. Το αντιθετο μαλλον. Σε μια αιθουσα εξετασεων οπου οι εξεταζομενοι εχουν μαζι τους βιβλια, σημειωσεις, κινητα τηλεφωνα και οπου τα θεματα γινονται αντικειμενο ευρειας συζητησης μεταξυ εξεταζομενων, δικηγορων, εξεταστων, του τυπου που εχει την καφετερια απεναντι κοκ, θα πρεπει κανεις να καταλαβει υπερανθρωπες προσπαθειες για να αποτυχει. Ετσι πιθανοτατα δεν προκειται για την αντιεκπαιδευτικη πολιτικη των δυο μεγαλων κομματων που στοχο εχει να στερησει την κοινωνια απο το νεο Κουγια αλλα για την αγανακτηση του Δικηγορικου Συλλογου με την παντελη αγνοια και βλακεια ορισμενων!Αν οι φιλοι συναγωνιστες κανουν μια βολτα στην Ευρωπη θα ανακαλυψουν οτι σε ελαχιστες χωρες η δυνατοτητα προσβασης στο δικηγορικο "λειτουργημα" ειναι τοσο ευκολη. Οι αποφοιτοι των Νομικων Σχολων της Αγγλιας, της Γαλλιας και της Ιταλιας, για παραδειγμα, χρειαζεται να επιτυχουν σε πολυ δυσκολες εξετασεις μεσα απο μια διαδικασια ψυχοφθορα και χρονοβορα. Σε αντισταθμισμα ομως μπορουν να καυχιωνται οτι ειναι δικηγοροι γιατι αυτο εχει καποια αξια. Κατι που δυστυχως δε μπορουν να κανουν οι φιλοι συναγωνιστες, οι οποιοι αρκουνται να μεμψιμοιρουν και να κατηγορουν τους παντες και τα παντα.

Preaching Fox (τι μονο ο μαυρογουρουνος θα κανει διεθνη καριερα...)

Anonymous said...

Να σας ενημερώσω επίσης ότι κάποιοι από αυτούς τους φοιτητές έκαναν και κατάληψη στα γραφεία του ΔΣΑ για την υποστήριξη των "δίκαιων" αιτημάτων τους. Όπως βλέπετε η πρακτική της βίας και της επιβολής επεκτείνεται και αλλού. Η ΠΟΣΔΕΠ, εκτός από την αυτοκριτική, που οφείλει να κάνει για την ανοχή της, ίσως θα πρέπει να αναζητήσει και τα αίτια, που έχουν προκαλέσει τα φαινόμενα αυτά. Και δεν αναφέρομαι στους λίγους πανεπιστημιακούς δασκάλους, που έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς και εξακολουθούν να εμπνέουν, αλλά στους στόχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
Αυτό ισχύει και για τα παιδιά αυτά, τα οποία αντί να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης και πρακτικής άσκησης, "εξεγείρονται" επειδή τους αμφισβήτησαν το "αυτονόητο" δικαίωμα της άσκησης του "δικηγορικού λειτουργήματος". Ίσως να μη γνωρίζουν ότι και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πτυχίο νομικής δεν επιτρέπει "άμεση" πρόσβαση στην δικηγορία. Π.χ. στη Γερμανία απαιτείται άσκηση δύο ετών (με πολύ ικανοποιητικό μισθό και καθεστώς δημοσίου υπαλλήλου!) με υποχρεωτικούς "σταθμούς" σε δικαστήρια, σε δικηγορικά γραφεία, στη δημόσια διοίκηση κλπ), ουσιαστικές εξετάσεις, στις οποίες έχεις δικαίωμα συμμετοχής μέχρι και δύο φορές, και σε περίπτωση αποτυχίας, αναγκάζεσαι να κάνεις "στροφή" αναζητώντας άλλου είδους "καριέρα" . Εκεί δεν είδα κανέναν "φωτισμένο" νομικό να το θεωρεί "προσβολή" την "αμφισβήτηση" του πτυχίου του.
Υποθέτω ότι εδώ βολεύει αρκετούς "η ανάπτυξις στίλβοντος ποδηλάτου" ...

Anonymous said...

@ preaching fox

Υπάρχουν και άλλοι λόγοι, που κάποιος στην Ελλάδα δεν νιώθει υπερήφανος να δηλώνει ότι είναι δικηγόρος. Ο τρόπος απόκτησης της άδειας είναι μόνο ένας από αυτούς. Οι υπόλοιποι, όμως, δεν σχετίζονται με το παρόν θέμα.
Και εσείς της διεθνούς καριέρας, ε; Μπράβο σας!

Unknown said...

Η γελοιότητα του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής, που έπεσαν σε κατάθλιψη με τους 20 κομμένους αγωνιστές (αδέρφια εσείς πέσατε νωρίς) και βλέπουν, πίσω απ' αυτή την ενέργεια, ιμπεριαλιστικό δάκτυλο κλπ, είναι δεδομένη και αυταπόδεικτη.

Ποιος όμως θα ασχοληθεί με την, πολύ πιο επικίνδυνη, γελοιότητα των Δικηγορικών Συλλόγων, που, εδώ και πολλά πολλά χρόνια, οργανώνουν και διενεργούν κάθε χρόνο εικονικές εξετάσεις, στο τέλος των οποίων η "ζηλευτή" ιδιότητα του δικηγόρου απονέμεται σε όποιον έχει την καλοσύνη να εγκαταλείψει τις άλλες ασχολίες του και να προσέλθει ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής; (υποψιάζομαι μάλιστα ότι δικηγόροι έχουν χρηστεί και διάφοροι καφετζήδες που εκείνη την ώρα ήταν στην αίθουσα και σέρβιραν).

Καθώς και την γελοιότητα, ατομικά πλέον, όσων δικηγόρων και δικαστών δέχονται να μετάσχουν σ' αυτό το προσυνεννοημένο πανηγυράκι;

Χίλιες φορές προτιμότερο θα ήταν αν, κάποτε, οι σύλλογοι έβρισκαν το θάρρος (και σήμερα είναι χρυσή ευκαιρία να το κάνουν) να καταργήσουν τις εξετάσεις και να απονέμουν την ιδιότητα του δικηγόρου σε όποιον πτυχιούχο νομικής το ζητήσει. Αφού για πραγματική άσκηση ας μη το συζητάμε, όποιος τολμήσει να την εισηγηθεί είναι τελειωμένος.

Σ' αυτό, και μόνο, λοιπόν, το σημείο, οι σημερινοί φοιτητές έχουν δίκαιο. Γιατί, με άλλα λόγια, λένε το εξής: Γιατί ρε μάγκες, έτσι στη ψύχρα, σταματάτε αυτή την ωραία και ευγενική παράδοση των τυπικών εξετάσεων και αρχίζετε να κόβετε υποψηφίους; Και μάλιστα τη στιγμή που ο ηρωικός λαός είναι στους δρόμους και στα χαρακώματα και μάχεται να μην περάσουν τα διάφορα αντιδραστικά; Μεσολάβησε κάτι κι εμείς δεν το καταλάβαμε; Και, εν πάση περιπτώσει, αν είναι ν' αλλάξει το σύστημα, ε, ας δοθεί και μία προθεσμία προσαρμογής, να κανονίσουμε κι εμείς την πορεία μας, αυστηρότερος νόμος χωρίς μεταβατικές διατάξεις δε λέει ...

Με αυτές λοιπόν τις απλές σκέψεις συντάσσομαι με τον δίκαιο αγώνα των φοιτητών της Νομικής.

Πάω μάλιστα και παραπέρα: Όσοι τυχόν κόβονται και από άλλες εξετάσεις (πχ σχολές δικαστών, νομικού συμβουλίου κλπ) να αποκατασταθούν, με νόμο αναδρομικής ισχύος, να διοριστούν στη σειρά αρχαιότητας που θα είχαν αν είχαν πετύχει και να τους δοθούν και οι σχετικές αποδοχές. Γιατί δηλαδή, τι είναι αυτοί, παιδιά ενός κατώτερου Θεού;

lex and the city said...

Δηλαδη να θεωρησουμε οτι εχουν "esperance legitime" να εγγραφουν στο δικηγορικο συλλογο και αρα η "αυθαιρετη" αρνηση του ΔΣΑ να το κανει αποτελει παραβιαση του δικαιωματος στην ιδιοκτησια?

Renard Prechant

Unknown said...

@ lex and the city

Προφανώς, και μάλιστα, όσο το σκέφτομαι, πιστεύω ότι τα αθώα αυτά θύματα του αμερικανοκίνητου κρατικοδικηγορικού ιμπεριαλισμού (είναι άραγε τυχαίο ότι κανείς υποψήφιος δεν κόπηκε τη μέρα που ήταν εδώ ο Πούτιν;) προστατεύονται και από το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ ...

Μισό λεπτό τώρα: Ακόμη και 5.000 ψωροευρώπουλα να επιδικάσει το ΕΔΔΑ για τον καθένα, κι ακόμη άλλα 5.000 για τον δικηγόρο, μαζεύονται, στο φτερό, 200.000 όχι και τόσο ψωροευρώπουλα.

Λοιπόν: Με 25% (50.000) μαύρα, στον γνωστό λογαριασμό στην off shore εταιρεία μου "LAWYER TRAINEES CIRCUMCISION ENTREPRISES", ίσως να αποφασίσω να το οργανώσω.

Αν ενδιαφέρεσαι πάντως, κοίτα να κινηθούμε γρήγορα, την άλλη Πέμπτη, στη γνωστή πορεία, πρέπει να προφτάσουμε να τους μαζέψουμε πριν από τα ΜΑΤ ...

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Siga min einai property right i prosdokia eggrafis ston DSA. Sta oneira sou, skeptic, ta evrwpoula! Ektos an tous mazepseis olous mazi kai ehoun kana dikastirio pou argei na prosdioristhei. Tote tha sou vgalei to EDDA apozimiwsoula gia "evlogo hrono". Exallou, mono gia "evlogo hrono" vgazei tis prokopis apozimiwsi...

lex and the city said...

Αν ομως δεν εχουν property right τοτε ουτε για ευλογο χρονο μπορουν να διαμαρτυρηθουν αφου δεν προκειται για διαφορα αστικης φυσεως...Κριμα τα σχεδια σου sceptic!

Renard Prechant

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Mporoun. Den einai anagaio na ehei oikonomiko antikeimeno i diafora. Psaxe skeptic na vreis kammia maziki agwgi gia sykofantiki dysfimisi. Mipws otan pigane na doune to proedreio tou DSA, tous rixane kanena mpineliki ?

Unknown said...

@ gourounakia and alepoudes of all kind
---
Είναι σαφές, πονηρά pets, ότι σας άρεσε η ιδέα μου και θέλετε να την εκμεταλλευτείτε για πάρτη σας και να με πετάξετε έξω από το κόλπο ...

Και για πετύχετε τους ειδεχθείς σας αυτούς σκοπούς, είστε αποφασισμένοι ακόμη και στη ΓΑΔΑ να μπουκάρετε, μεταμφιεσμένοι σε ιερείς του παρακείμενου ιερού ναού του Αγίου Ενωμοτάρχη του Δακρυγόνου, και να αποσπάσετε τις υπογραφές των άτυχων συλληφθέντων ...

Τέλος πάντων, σας δίνω κι άλλη ιδέα: Βάλτε μέσα στο ΔΣΑ καμιά διακοσάρα φοιτητές, δήθεν για να δουν τις installations, και βάλτε τους να πιούνε το πιο φθηνό καφεδάκι (μιας κι είστε γνωστοί σπάγγοι).

Μετά, τα αθώα αυτά πλάσματα θα πάθουν δήθεν κοιλιακά, θα τρέξουν στην τουαλέττα του συλλόγου, θα γίνει συνωστισμός, θα πέσουν ψιλές, θα ρημάξει ο τόπος, θα φράξουν οι λεκάνες, θα 'ρθει η πυροσβεστική, θα κλείσει η Ακαδημίας, θα πλακώσουν τα κανάλια κλπ.

Και μετά θα κάνετε πάρτυ ενδίκων μέσων (600 τουλ. μηνύσεις, αγωγές κλπ, χώρια εφέσεις κι αναιρέσεις), που, για να εκδικασθούν, θα πάρει μια δεκαετία. Κι όλα μαζί στο ΕΔΔΑ (Χ 5.000 ευρώπουλα μίνιμουμ, φτιαχτήκατε για τα καλά, κι όλ' αυτά χάρις σε μένα).

Anonymous said...

Δεν τα λέτε αυτά στα ταλαίπωρα τα παιδάκια μήπως και τα ηρεμήσει το ενδεχόμενο αποζημίωσης; Με το μαλακό, όμως, γιατί ενδέχεται να κρατούν καδρόνια ...

Anonymous said...

Skeptic, eheis skeftei na grapseis senario gia tainia ? Pedion doxis lampron !

Anonymous said...

As arxisei to paidi me thn "Istoria enos monaxou" pou exei kai empeiries apo allh zwh ...