2.2.09

Αριθμοί, αριθμοί, αριθμοί



Την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος του ΕΔΔΑ, J.P.Costa, κήρυξε με φανφάρες την έναρξη του νέου δικαστικού έτους. Παράλληλα, το ΕΔΔΑ δημοσίευσε και την ετήσια έκθεσή του για το 2008, η οποία περιλαμβάνει ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τον όγκο των προσφυγών, τον αριθμό των αποφάσεων και την εξέλιξη της νομολογίας. Την έκθεση μπορείτε να τη διατρέξετε εδώ, αλλά σας παραθέτω και μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία, έτσι μήπως και σας ανοίξω την όρεξη. Λοιπόν, ο αριθμός των αποφάσεων για το 2008 (judgments) αυξήθηκε μόνο κατά 3% σε σχέση με το 2007. Δημοσιεύθηκαν δηλαδή 1.543 αποφάσεις επί της ουσίας. Για να γίνει αντιληπτός ο συνολικός όγκος των υποθέσεων που διεκπεραιώνει πλέον ετησίως το ΕΔΔΑ, συνυπολογίστε ότι το 95% των καταχωριζόμενων προσφυγών απορρίπτονται ως απαράδεκτες. Μόνο το 5% καταλήγει σε αποφάσεις επί της ουσίας.

Πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι οι νεοεισερχόμενες προσφυγές αυξήθηκαν κατά 20% σε σχέση με πέρυσι. Πλέον, οι εκκρεμούσες προσφυγές έχουν ξεπεράσει τις 100.000. Πολύ επιτυχία αυτό το δικαστήριο βρε παιδί μου... Πρώτη σε αποφάσεις είναι η Τουρκία, με 257. Ακολουθούν από κοντά η Ρωσία (233), η Ρουμανία (189), η Πολωνία (129) και η Ουκρανία (110). Η Ελλάδα είναι κοντά στην κορυφή. Βρίσκεται επάξια στην έβδομη θέση με 74 αποφάσεις! Καλά, μην τρελλαίνεστε. Οι 53 από αυτές είναι βαρετές αποφάσεις ευλόγου χρόνου. Όσο πάντως τα διοικητικά δικαστήρια και ιδίως το Συμβούλιο της Επικρατείας κάνουν καμμιά δεκαετία για να βγάλουν απόφαση (ο εισηγητής δεν είναι ώριμος...), τόσο θα αυξάνονται αυτού του είδους οι παραβιάσεις. Δεδομένης της γενικότερης κατάστασης στην ελληνική δικαιοσύνη, νομίζω ότι το μέλλον των ελληνικών αποφάσεων ευλόγου χρόνου προβλέπεται λαμπρό.

Για να μη σας τα αποκαλύψω όλα, σας λέω ακόμα μόνο ότι τα άρθρα-stars των παραβιάσεων (κάτι δηλαδή σαν τη θεά του μουσακά) είναι τα άρθρα 5, 6, 13 και Άρθρο 1 του Πρώτου Πρωτοκόλλου (προσωπική ελευθερία, δίκαιη δίκη, αποτελεσματική προσφυγή και ιδιοκτησία, αντίστοιχα). Οι ελληνικές υποθέσεις ακολουθούν πάνω-κάτω αυτήν την τάση με κάποιες διαφορετικές πινελιές που και που. Δηλαδή, υπάρχουν και αποφάσεις με άρθρο 3, 8, άρθρα 2 και 3 του Πρώτου Πρωτοκόλλου (ιδιωτική και οικογενειακή ζωή, δικαίωμα στην εκπαίδευση και στις εκλογές, αντίστοιχα). Κάτι μου λέει ότι το 2009 θα είναι η χρονιά του άρθρου 5 για την Ελλάδα. Αν κάποιος αναζητήσει στο site του ΕΔΔΑ το περιεχόμενο των υποθέσεων που κοινοποιήθηκαν πέρυσι στο ελληνικό δημόσιο, θα καταλάβει τι εννοώ. Όπως και να χει, εδώ θα είμαστε και του χρόνου, για να τα πούμε. Καλή χρονιά!

3 comments:

Anonymous said...

Αντι να ασχολούνται με τους αριθμούς καλύτερο θα ήταν να ασχοληθούν λίγο με τη συνοχή και την ποιότητα της νομολογίας. Καλοί οι αριθμοί αλλά δεν αρκούν να μας πείσουν ότι το μέλλον του Δικαστήριο προβλέπεται λαμπρό!

Anonymous said...

Η ποιότητα της νομολογίας είναι φθίνουσα. Παρατηρώ προσωπικά ότι σε αρκετές αποφάσεις η αιτιολογία τους είναι ελλιπής. Τα επιχειρήματα υπέρ ή κατά της παραβίασης δεν είναι αρκετά. Έτσι, πολλές αποφάσεις, μεταξύ των οποίων και αρκετές ελληνικές, δεν είναι πειστικές.

Anonymous said...

Πολύ χαίρομαι, που σας συναντώ, αλλά νομίζω ότι θα διαφωνήσω λίγο. Κάποιες φορές καλό είναι να ξέρουμε τί λένε κι οι αριθμοί. Η στατιστική μπορεί να μην είναι σαφής επιστήμη, αλλά είναι αρκετά ακριβής. Επίσης, ανεξάρτητα από πιθανές ενστάσεις που μπορεί να έχει κανείς για την σχέση ποσότητας και ποιότητας, τις περισσότερες φορές κάποια στοιχειώδησυμπεράσματα είναι δυνατόν να συναχθούν!
Σίγουρα το ΕΔΔΑ δεν διεκδικεί το αλάθητο, αλλά έχει ως προνόμιο το ανέλεγκτο της κρίσης του. Συνεπώς οποιεσδήποτε αντιρρήσεις, διαφωνίες κλπ. μπορούν ωραιότατα να αποτελέσουν αντικείμενο γόνιμου επιστημονικού διαλόγου. Και νομίζω ότι αυτός εδώ ο φιλόξενος χώρος προσφέρεται για ανταλλαγή τέτοιων απόψεων.